Από την επιστημονική ομάδα της GREENMED
Επιμέλεια: Δρ. Σαμαρίδης Νικόλαος
Στις μέρες μας, η σύγχρονη βιομηχανική ανάπτυξη οδήγησε στο σχηματισμό επικίνδυνων χημικών ουσιών που απελευθερώθηκαν στο περιβάλλον. Οι ουσίες αυτές ονομάζονται χημικοί επιμολυντές και αποτελούν αντικείμενο πολλών επιστημονικών ερευνών, αφού μέσω του εδάφους και του αέρα περνάνε στα φυτά και στα ζώα και τελικά στην τροφική αλυσίδα. Ένας χημικός επιμολυντής είναι και τα βαρέα μέταλλα!
Τα βαρέα μέταλλα εισχωρούν στον υδροφόρο ορίζοντα από τα νερά της βροχής η τα ανεπεξέργαστα απόβλητα βιομηχανιών, μολύνοντας έτσι τα καλλιεργούμενα φυτά, αλλά και τα ζώα που τρέφονται με μολυσμένο χορτάρι. Με αυτόν τον τρόπο εισέρχονται στον οργανισμό μας μέσω της διατροφής. Kαι εδώ στην Ελλάδα, υπάρχουν αρκετές περιοχές, όπου λόγω ανίχνευσης βαρέων μετάλλων στο νερό, τα τρόφιμα είναι επιμολυσμένα. Σε κάποιες περιοχές έχει βρεθεί νερό με εξασθενές χρώμιο, έχουν αλιευθεί ψάρια επιμολυσμένα με υδράργυρο, σε κάποια περίπτωση ανιχνεύθηκε στα καρότα Νικέλιο σε συγκέντρωση 1600μg/kg με ανώτατη επιτρεπόμενη τιμή 160μg/kg. Είναι λοιπόν πολύ δύσκολο στην σημερινή εποχή να αποφύγει κανείς την επαφή/έκθεση σε οποιαδήποτε από τα πολλά επιβλαβή βαρέα μέταλλα που έχουν επικρατήσει σε μεγάλες ποσότητες στο περιβάλλον.
θα μπορούσε ωστόσο να λάβει κάποια μέτρα προκειμένου να κατανοήσει καλύτερα αυτήν την απειλή και να θέσει σε δράση διάφορες πολιτικές αποφυγής και επεξεργασίας, προκειμένου να μειωθεί το αρνητικό αντίκτυπο που οι συγκεκριμένοι παράγοντες φαίνεται να έχουν στην ανθρώπινη υγεία.
HM-CHELAT – Αποτοξίνωση βαρέων μετάλλων
Το HM-Chelat είναι μια χειλική ουσία που χρησιμοποιείται για την απομάκρυνση των βαρέων μετάλλων από το σώμα. Βασίζεται στο polyaminopolycarbonic οξύ και αποτελείται από φυσιολογικά πεπτικά άλατα, σταθεροποιημένο ηλεκτρολυτικά οξυγόνο και αποσταγμένο νερό. |
Επίπτωση των βαρέων μετάλλων στην υγεία
Τα βαρέα μέταλλα δηλητηριάζουν τον οργανισμό προκαλώντας την διάσπαση κυτταρικών ένζυμων, τα οποία δρουν ως καταλύτες των θρεπτικών μετάλλων όπως το μαγνήσιο, ο ψευδάργυρος, και το σελήνιο. Τα τοξικά μέταλλα “κλωτσούν” τις θρεπτικές ουσίες και δεσμεύουν τους υποδοχείς των θρεπτικών ουσιών. Σχεδόν όλα τα συστήματα του οργανισμού επηρεάζονται από την τοξικότητα των βαρέων μετάλλων, με κυρίαρχα το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ), το Περιφερικό Νευρικό Σύστημα (ΠΝΣ), το αιματοποιητικό, το νεφρικό και το καρδιαγγειακό.
Αναλυτικότερα:
Υδράργυρος
Η χρόνια εισπνοή ενώσεων ανόργανου υδραργύρου μπορεί να προκαλέσει μείωση της λειτουργίας του αισθητήριου και του κινητικού νεύρου, κατάθλιψη, οπτικές και ακουστικές παραισθήσεις μυϊκό τρόμο, διαταραχές στον ύπνο, αλλαγές στην αυτόνομη λειτουργία (καρδιακός σφυγμός, πίεση αίματος, αντανακλαστικά), εξασθενημένο οπτικοκινητικό συντονισμό, διαταραχές στην ομιλία, άνοια, κώμα και θάνατο.
Οι ατμοί υδραργύρου του αμαλγάματος (μαύρα σφραγίσματα δοντιών) διαπερνούν εύκολα την κυτταρική μεμβράνη και δεσμεύουν τις θειικές (SH, sulphydryl) ομάδες, με συνέπεια την αδρανοποίηση ενώσεων του θείου και τη “φραγή” ενζυμικών λειτουργιών, όπως για παράδειγμα με την κυστείνη και την διοξυγενάση, καταλήγοντας στην παραγωγή μεταβολιτών του θείου με ακραία τοξικότητα που ο οργανισμός δεν μπορεί να αποβάλλει.
Δηλητηρίαση από υδράργυρο έχει προξενήσει πάρα πολλά συμπτώματα τα τελευταία χρόνια στους ανθρώπους. Μεταξύ αυτών είναι τα εξείς: ALS, Parkison, σωματονευρικές παθήσεις, σύνδρομο κοπώσεως. Τελευταία στη Αμερική απεδείχθη ότι ο υδράργυρος παίζει ένα σπουδαίο ρόλο στην ασθένεια του Αυτισμού. Πάνω από δύο εκατομμύρια έχουν επηρεασθεί από τον αυτισμό.
Μόλυβδος
Ο μόλυβδος αποτελεί το 5ο πιο κοινό χρησιμοποιούμενο μέταλλο. Η ανθρώπινη έκθεση στον μόλυβδο προκύπτει κυρίως από την κατάποση νερού, από μόρια που περιέχουν μόλυβδο τα οποία διακινούνται μέσα στην ατμόσφαιρα καθώς και από βαφές που περιέχουν μόλυβδο. Ο καπνός από τα τσιγάρα αποτελεί επίσης μια σημαντική πηγή έκθεσης στον μόλυβδο. Άτομα τα οποία καπνίζουν ή αναπνέουν καπνό από τσιγάρα είναι πιθανώς περισσότερο εκτεθειμένα σε μεγαλύτερα επίπεδα μολύβδου απ’ ότι άτομα που δεν εκτίθενται στον καπνό. Υπάρχουν στοιχεία τα οποία υποδεικνύουν ότι ο μόλυβδος μπορεί να προκαλέσει οξυθυμία, κούραση, δυσκολία στην επεξεργασία πληροφοριών, προβλήματα μνήμης, μείωση των χρόνων αίσθησης και μηχανικής αντίδρασης, βλάβη στην διαδικασία λήψης αποφάσεων καθώς και μειωμένη ικανότητα συγκέντρωσης. Σε συγκεντρώσεις μολύβδου στο αίμα περί των 80-100 mcg/dL, προκύπτει ιδιαίτερα σοβαρή εγκεφαλοπάθεια.
Παρόμοια καταστροφικά αποτελέσματα μπορεί να προκαλέσει η μόλυνση από Αργίλιο, Αρσενικό,και ψευδάργυρο κ.α
Τρόποι αντιμετώπισης και θεραπείας
Διαλύματα χορηγούμενα ενδοφλεβίως βοηθούν στην απομάκρυνση των τοξίνων βαριών μετάλλων. Το EDTA και το DMSA αποτελούν δύο από αυτά. Τέτοιου είδους θεραπείες έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές, αλλά και επιβλαβείς σε αρκετούς ασθενείς. Σήμερα η εναλλακτική θεραπεία Χήλισης με πόσιμο EDTA έχει αναπτυχθεί αρκετά, θεωρείται ασφαλέστερη από την παραδοσιακή ενδοφλέβια θεραπεία, βασίζεται σε τροφικές ουσίες που βοηθούν στην αποβολή των βαρέων μετάλλων από τον οργανισμό και στηρίζουν την υγεία του σώματος.
Πηγή: Τοξικά βαρέα μέταλλα και η ειδική επίδρασή τους στα διάφορα είδη της άνοιας
ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ Ε.Α Α΄ Νευρολογική Κλινική ΑΧΕΠΑ Α.Π.Θ
http://www.encephalos.gr/full/45-3-03g.html
Αφήστε ένα σχόλιο