Τι είναι οξείδωση
Η οξείδωση είναι μια συσιολογική διαδικασία η οποία συμβαίνει στον οργανισμό μας και η οποία είναι απαραίτητη για την διατήρηση της ζωής μας. Ωστόσο κατά την οξείδωση παράγονται ελεύθερες ρίζες.
Δράση των ελεύθερων ριζών
Οι ελεύθερες ρίζες έχουν δύο λειτουργίες στον οργανισμός μας. Η μία είναι ωφέλιμη και αφορά την εξουδετέρωση των παρασίτων (ιούς, μικρόβια κ.α. ειβολείς) ενώ η δεύτερη είναι επιβλαβής γιατί καταστρέφουν υγιή και επηρρεάζουν το DNA. Συνέπειες της κακής δράσης των ελεύθερων ριζών είναι η πρόωρη γήρανση και η εμφάνιση εκφυλιστικών ασθενειών.
Αυτό εξηγεί γιατί στην περίπτωση που διαταραχθεί η ισορροποία ανάμεσα στα αντιοξειδωτικά του οργανισμού μας και στις ελεύθερες ρίζες δημιουργούνται στον οργανισμό μας βλάβες γνωστες και σαν οξειδωτικό στρες το οποίο συμβάλει στην εμφάνιση χρόνιων νοσημάτων.
Τροφές με αντιοξειδωτική δράση
Υπάρχουν σχεδόν 600 ουσίες η οποίες μας βοηθούν στην μείωση των ελεύθερων ριζών, οι οποίες έχουν δηλαδή αντιοξειδωική δράση. Τέτοιες είναι τα αμινοξέα, τα καροτενοειδή, οι πολυφαινόλες, οι βιταμίνες, και τα ιχνοστοιχεία.
Στην περίπτωση στην οποία ο οργανισμός μας έχει μεγάλη συγκέντρωση ελευθέρων ριζών (οξειδωτικού στρες) προκαλούνται βλάβες στα λιπίδια των κυττάρων, στο DNA, και στις πρωτεϊνες. Η υπερβολική έκεθεση στον ήλιο συμβάλλει στην αύξηση των ελευθέρων ριζών το ίδιο και η έλλειψη αντιοξειδωτικών μηχανισμών από πλευράς του οργανισμού.
Αν η καθημερινή μας διατροφή περιέχει συστατικά με αντιοξειδωτική δράση τότε βελτιώνεται η υγεία μας και αυξάνεται η ευεξία μας όπως δείχνουν πολλές έρευνες.
Κάποιες αντιοξειδωτικές τροφές της αναγνωρίζουμε από το έντονο κόκκινης απόχρωσης χρώμα. Τέτοιες είναι η ντομάτα, το κεράσι, το πορτοκάλι και το καρότο. Επίσης από το κίτρινο χρώμα όπως το καλαμπόκι και από το μπλε – μωβ όπως τα μούρα και τα σταφύλια.
Οι βιταμίνες Α, C Ε, β-καροτίνη, το σελήνιο και το λυκοπένιο είναι από τα πιο διαδεμένα αντιοξειδωτικά.
Τροφές οι οποίες είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά
- Φρούτα: κεράσια, πράσινα και κόκκινα αχλάδια, αβοκάντο, φρέσκα ή ξερά δαμάσκηνα, Μούρα, blueberry, βατόμουρα, σμέουρα, cranberry, φράουλες, μήλα (όταν τρώγονται με τη φλούδα)
- Λαχανικά: κόκκινο λάχανο, μπρόκολο, αγκινάρες, σπανάκι.
- Δημητριακά: Βρώμη (και άλλα τα οποίας περιέχουν βρώμη, πχ μούσλι)
- Όσπρια: Μαύρα και κόκκινα φασόλια.
- Ξηροί καρποί: φουντούκια, αμύγδαλα,Καρύδια, φιστίκια, καρύδια Pekan
- Ποτά: κόκκινο κρασί, χυμός ροδιού, πράσινο τσάι, καφές
- Καρυκεύματα: αποξηραμένη ρίγανη, κουρκουμάς, γαρύφαλλο σε σκόνη, κανέλα και πιπερόριζα (τζίντζερ).
- Γλυκά: Πικρή σοκολάτα
Κάποιες αντιοξειδωτικές τροφές μειώνουν απευθείας τον αριθμό των ελεύθερων ριζών ένώ κάποιες άλλες ενισχύουν τις άμυνες του οργανισμού απέναντι τους έχοντας πιο έμμεση δράση περιορίζοντας έτσι τις ζημίες οι οποίες προκαλούνται από αυτές.
Υπάρχουν πολλών ειδών ατιοξειδωτικά και όλα είναι απαραίτητα για να παραμένουμε υγιείς. Δεν μπορούμε να αντικαταστήσουμε κάποιο με κάποιο άλλο. Αυτό σημαίνει ότι καμία τροφή δεν μπορέι από μόνη της να καλύψει κάθε μας ανάγκη σε αντιοξειδωτικά.
Δείκτης ORAC
Ο δείκτης ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity – Ικανότητα Απορρόφησης Ριζών Οξυγόνου) μας βοηθάει να υπολογίσουμε πόσα αντιοξειδωτικά λαμβάνουμε. Αυτός ο δείκτης μας δείχνει πόσες ελεύθερες ρίζες μπορεί να καταστρέψει κάποιο τρόφιμο. Σε κανονικές συνθήκες συνίσταται να παίρνουμε καθημερινά 3000-5000 μονάδες ORAC.
Όπως γίνεται και με τις θερμίδες ο κάθε οργανισμός έχει διαφορετικές ανάγκες σε ORAC. Αυτό εξαρτάται από το πόσο αγχωνόμαστε, από τις συνθήκες της ζωής μας, το πόσο κοιμόμαστε, αν εκτιθόμαστε σε μόλυνση, ραδιενέργεια, κάπνισμα, ζωικά λιπαρά, ορμόνες & χημικά των τροφίμων.
Τα βότανα, τα καρυκεύματα και οι ξηροί καρποί, τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια, τα προϊόντα ολικής άλεσης και οι σπόροι φημίζονται για τις μονάδες ORAC τις οποίες διαθέτουν. Σηλαδή για την αντιοκειδωτική τους δράση. Τέτοιες τροφές, με αντιοξειδωτική δράση, είναι απαραίτητες για την πρόληψη και αντιμετώπιση σοβαρών ασθενιεών όπως τα εκφυλιστικά νοσήματα και η παχυσαρκία.
Αφήστε ένα σχόλιο