Το έλαιο νυχτολούλουδου (ΕΓΔΕ) προέρχεται από το σπόρο του νυχτολούλουδου και είναι θαυμάσιο για δερματικές παθήσεις όπως το έκζεμα, την ψωρίαση και την ακμή. Το ΕΓΔΕ χρησιμοποιείται κατά την κύηση για την πρόληψη της προεκλαμψίας ενώ σύμφωνα με έρευνες οι γυναίκες το χρησιμοποιούν και για την καταπολέμηση της PMS, του πόνου στο στήθος, της ενδομητρίωσης , τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης και των εξάψεων.
Το έλαιο του νυχτολούλουδου που κοινώς ονομάζεται «Oenothera», «Ο Βασιλιάς της Πανάκεια», χρησιμοποιείται για μία μεγάλη ποικιλία θεραπειών και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία. Εκτός από αυτά που αναφέρουμε παραπάνω , το ΕΓΔΕ χρησιμοποιείται για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, την οστεοπόρωση, το σύνδρομο Raynaud, τη σκλήρυνση κατά πλάκας, το σύνδρομο Sjogren, το ADD, τον αλκοολισμό, τη νόσο του Αλτσχάιμερ, τη σχιζοφρένεια, το άσθμα, τον καρκίνο, την υψηλή χοληστερόλη, το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, τη διαβητική νευρική βλάβη, τη δυσπραξία, τις καρδιακές παθήσεις, την υπερκινητικότητα, τον πόνο στα κάτω άκρα, τη νευροδερματίτιδα, την παχυσαρκία και την απώλεια βάρους, τον κοκίτη, τις γαστρεντερικές διαταραχές όπως η ελκώδης κολίτιδα, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και το πεπτικό έλκος.
Το ΕΓΔΕ μετατρέπεται σε μία ουσία σαν ορμόνη που ονομάζεται προσταγλανδίνη Ε1, η οποία έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που δρουν τόσο αραιώνοντας το αίμα όσο και βοηθώντας στην σωστή κυκλοφορία του.
Γνωρίστε το μύθο
Το έλαιο του νυχτολούλουδου είναι ένα αγριολούλουδο που συναντάται σε όλη τη Βόρεια Αμερική και έχει πάρει το όνομά του από τα λουλούδια που ανθίζουν μετά το ηλιοβασίλεμα ή τις συννεφιασμένες μέρες του καλοκαιριού (Ιούνιο- Σεπτέμβριο). Στη Βόρεια Αμερική, η χρήση των Νυχτολούλουδων χρονολογείται από τους Ιθαγενείς Αμερικανούς οι οποίοι χρησιμοποίησαν τους σπόρους για τα τρόφιμα και για την επιτάχυνση της επούλωσης σε πληγές και μώλωπες. Ευρωπαίοι άποικοι πήραν μαζί τους την ρίζα πίσω στην Αγγλία και τη Γερμανία και τη χρησιμοποιούσαν ως φυτική τροφή. Το έλαιο νυχτολούλουδου εξάγεται από τους σπόρους του φυτού νυχτολούλουδου και του ΕΓΔΕ αποτελεί μια εξαιρετική πηγή των απαραίτητων λιπαρών οξέων, γ-λινολενικό οξύ (GLA).
Το ΕΓΔΕ ως φάρμακο
To EΓΔΕ ήταν ένα ακόμη εγκεκριμένο φάρμακο, που χρησιμοποιούνταν για τη θεραπεία του εκζέματος και τον πόνο στο στήθος. Φυσικά όμως και περνά από το μυαλό σας πως το να είσαι ένα φυτικό και ακατέργαστο «φάρμακο» δεν είναι ιδιαίτερα καλό για την Υπηρεσία Ελέγχου Φαρμάκων, η οποία ανακάλεσε τις άδειες για τη χρήση των προϊόντων που περιέχουν έλαια νυχτολούλουδου σε ιατρικές συνταγές για θεραπείες.
Σε μια μελέτη του Κέντρου Ρευματικών Παθήσεων, οι ασθενείς λάμβαναν 540 mg ΕΓΔΕ την ημέρα, γεγονός που μείωσε τις φλεγμονές και βελτίωσε σημαντικά σε σχέση με τους προηγούμενους 12 μήνες που δεν παρουσιάστηκε καμία βελτίωση στους ασθενείς. Μέσα σε 12 μήνες, οι ασθενείς που έλαβαν ΕΓΔΕ και ΕΓΔΕ/ ιχθυέλαιο μείωσαν σημαντικά ή και8 διέκοψαν τα παυσίπονα τους, ενώ η νόσος τους δεν επιδεινώθηκε. Μόλις οι ασθενείς σταμάτησαν το ΕΓΔΕ, υποτροπίασαν όλοι.
Το ΕΓΔΕ έχει παρακολουθηθεί και στη θεραπεία του εκζέματος, στη μείωση των συμπτωμάτων της διαβητικής νευροπάθειας, τη μείωση των συμπτωμάτων από το φαινόμενο του Raynaud και έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τη ροή του αίματος και τη λειτουργία των νεύρων μειώνοντας τον κίνδυνο να εμφανιστούν λιπίδια στο αίμα.
Οι διαθέσιμες μορφές του ΕΓΔΕ
Οι ρίζες του νυχτολούλουδου μπορούν να καταναλωθούν σαν λαχανικό και οι βλαστοί σε σαλάτα. Το έλαιο του νυχτολούλουδου βγαίνει από τους σπόρους του φυτού που περιέχουν έως και 25% απαραίτητα λιπαρά οξέα που ανήκουν στα λιπαρά οξέα Ωμέγα-6. Οι περισσότεροι Βορειοαμερικανοί λαμβάνουν πολλά λιπαρά οξέα Ωμέγα-6 στη διατροφή τους καθώς το σώμα χρειάζεται μια ισορροπία λιπαρών οξέων ωμέγα-6 και ωμέγα-3 (που βρίσκονται στο ιχθυέλαιο) για να παραμένουμε υγιείς.
Το ΕΓΔΕ είναι διαθέσιμο σε υγρή μορφή ή σε μορφή κάψουλας και θα πρέπει να διατηρείται στο ψυγείο και σε μέρος σκιερό.
Ένα ΕΓΔΕ εξαιρετικής ποιότητας θα πρέπει να είναι πιστοποιημένο βιολογικά, συσκευασμένο για να είναι ανθεκτικό στο φως , να διατηρείται σε ψυγεία και να αναγράφεται η ημερομηνία παραγωγής του
Δημοσιευμένο στο ΥΓΕΙΑ
Αφήστε ένα σχόλιο