Η οστεοπόρωση – στην οποία τα οστά γίνονται όλο και πιο εύθραυστα και επιρρεπή σε θραύση – επηρεάζει το 16% των Αμερικανών ενηλίκων ηλικίας άνω των 65 ετών, με τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο.
Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, αυτή η κατάσταση που σχετίζεται με την ηλικία αποτελεί περισσότερο απειλή για την υγεία από την υψηλή αρτηριακή πίεση ή τον καρκίνο του μαστού – με εμπειρογνώμονες να προβλέπουν ότι 50 τοις εκατό όλων των γυναικών άνω των 50 ετών θα εμφανίσουν κάταγμα του ισχίου που προκαλείται από την οστεοπόρωση, τούς σπονδύλους ή τον καρπό.
Τώρα, νέα έρευνα υπογραμμίζει τον εκπληκτικό ρόλο της εξευγενισμένης λευκής ζάχαρης ως κύριος ένοχος σε αυτή την εξασθενητική κατάσταση.
Η αναμφισβήτητη αλήθεια είναι ότι η κατανάλωση ραφιναρισμένης ζάχαρης στίς ΗΠΑ έχει εκτοξευθεί στα ύψη τα τελευταία χρόνια – μαζί με την εμφάνιση καρδιακών παθήσεων, διαβήτη τύπου 2, παχυσαρκίας και άλλων χρόνιων παθήσεων. Επομένως, ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στο πώς η ζάχαρη μπορεί να προκαλέσει οστεοπόρωση.
Οι ερευνητές μας δίνουν μια συγκλονιστική αναφορά σχετικά με την οστεοπόρωση
Σε ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Ιούνιο στο περιοδικό The Journal of State Medical Association του Μισσούρι, οι συγγραφείς εξέτασαν μελέτες που περιγράφουν τις επιδράσεις δύο μπαχαρικών, του επιτραπέζιου αλατιού και της λευκής ζάχαρης στην ανάπτυξη της οστεοπόρωσης.
Ενώ το άλας – ή το νάτριο – εδώ και πολύ καιρό θεωρείται παράγοντας κινδύνου για την οστεοπόρωση, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ζάχαρη ήταν ο πραγματικός κακοποιός.
Οι επιστήμονες ανέφεραν ότι η ζάχαρη αύξησε τη φλεγμονή, αύξησε το φορτίο του νεφρικού οξέος και τα αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης – μειώνοντας ταυτόχρονα την πρόσληψη ασβεστίου και αυξάνοντας την απέκκριση του ασβεστίου.
Το συμπέρασμά τους; Η ζάχαρη, όταν καταναλώνεται υπερβολικά, προκαλεί την απελευθέρωση ασβεστίου και μαγνησίου από τα οστά – και είναι ποιό πιθανό από το αλάτι να αυξάνει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης.
Στην πραγματικότητα, το αλάτι – σε κατάλληλες ποσότητες – θα μπορούσε απλά να είναι ανάμεσα στους καλύτερους φίλους των οστών σας. Όχι μόνο το αλάτι βοηθά στη διατήρηση της ισορροπίας μεταξύ ασβεστίου και μαγνησίου στο οστό, αλλά άτομα με χαμηλή πρόσληψη αλατιού έχουν τέσσερις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο κατάγματος οστού από πτώση.
Σημείωση του συντάκτη: Συνιστούμε ανεπιφύλακτα τη χρήση θαλασσινού αλατιού – το οποίο δεν είναι μετουσιωμένο όπως το «κανονικό» επιτραπέζιο αλάτι.
Ενώ οι ομοσπονδιακές υγειονομικές αρχές συμβουλεύουν για πρόσληψη 1.500 mg έως 2.300 mg νατρίου την ημέρα, ορισμένοι φυσικοί ειδικοί υγείας συμβουλεύουν 3.000 mg την ημέρα για να βοηθήσουν στην προστασία από καρδιακές παθήσεις και κατάγματα οστών.
Προειδοποίηση: Η εξευγενισμένη ζάχαρη μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία των οστών
Η εξευγενισμένη ζάχαρη, η οποία απορροφάται γρήγορα από το σώμα, μπορεί να προκαλέσει μια δραματική αύξηση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Δυστυχώς, η αντίδραση του οργανισμού είναι να αφαιρεί το απαραίτητο ασβέστιο από τα οστά, με αποτέλεσμα την αυξημένη έκκριση στά ούρα.
Αυτό το σημείο απεικονίστηκε από μια μελέτη του 1995 που δημοσιεύτηκε στην έρευνα Hormone and Metabolic, η οποία έδειξε ότι 15 λεπτά ενδοφλέβιας χορήγησης ενός διαλύματος σακχάρου προκάλεσε σημαντικές αυξήσεις στην έκκριση ασβεστίου στα ούρα σε υγιείς εθελοντές.
Η ζάχαρη παρεμβαίνει επίσης στην απορρόφηση και μεταφορά του ασβεστίου, τη μετατροπή και την απορρόφηση της βιταμίνης D για την ανάπτυξη οστών και την ενεργοποίηση ενός συγκεκριμένου ενζύμου που απαιτείται για το σχηματισμό νέου οστού.
Σαν να μην προκαλούσε αρκετή βλάβη, η ζάχαρη αυξάνει την παραγωγή γαλακτικού οξέος στον οστικό ιστό και παρεμποδίζει τη δραστηριότητα των οστεοβλαστών (εξειδικευμένα κύτταρα που κατασκευάζουν οστά). Αυξάνει επίσης την παραγωγή της «ορμόνης του στρες», και έτσι τα αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης μπορούν να προκαλέσουν οστεοπόρωση.
Ενώ η σωματική αδράνεια, το κάπνισμα, τα φάρμακα και τα χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων μπορούν επίσης να συμβάλλουν στην οστεοπόρωση, η κατανάλωση ζάχαρης είναι σαφώς στην πρώτη γραμμή των αιτιολογικών παραγόντων. -Η διατροφικά άχρηστη ζάχαρη δεν συνεισφέρει τίποτα σε βιταμίνες και μέταλλα
Στις αρχές της δεκαετίας του 1800, οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν ζάχαρη με φειδώ – με μια μέση ετήσια πρόσληψη 10 έως 12 κιλών.
Όμως, τα τελευταία 200 χρόνια, ο αμερικανικός πληθυσμός φαίνεται να έχει κάνει μια κατάδυση με το κεφάλι στο μπολ ζάχαρης.
Το Πανεπιστημιακό News Health αναφέρει ότι ο μέσος Αμερικανός καταναλώνει σήμερα ένα εκπληκτικό 150 κιλά ζάχαρης ετησίως, σε ποσότητα 17 κουταλιών σούπας (260 θερμίδες) την ημέρα.
Με άλλα λόγια, πολλοί άνθρωποι τρώνε το δικό τους βάρος στη ζάχαρη – κάθε 365 ημέρες! Και, για ορισμένους, αυτό το ποσό θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει έως και το 20% της καθημερινής θερμιδικής πρόσληψης.
Εάν ένα άτομο καταναλώνει 20 τοις εκατό των θερμίδων του μέσω της ζάχαρης, αυτό σημαίνει ότι χάνονται τα οφέλη των θρεπτικών ουσιών που υποστηρίζουν τα οστά (βιταμίνη D, ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο και ψευδάργυρο) που θα εισάγονται στο σώμα από την κατανάλωση πιο θρεπτικών και υγιεινών τροφίμων.
Η ζάχαρη κρύβεται πίσω από μια σειρά παραπλανητικών και σύγχρονων ετικετών
Τα τρόφιμα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρόσθετα σάκχαρα περιλαμβάνουν ψωμιά, κέικ, μαρμελάδες, καραμέλες, παγωτό και πίτσα. Κέτσαπ, σάλτσα ντομάτας και σούπες μπορούν επίσης να φορτωθούν με ζάχαρη, μαζί με αθλητικά ποτά και αναψυκτικά.
Ακόμα χειρότερα, πρόσθετα σάκχαρα έχουν μια απίστευτη ποικιλία από «ψευδώνυμα» επάνω στον κατάλογο συστατικών με τη μορφή καφέ ζάχαρη, ακατέργαστη ζάχαρη, στερεό σιροπιού καλαμποκιού, σόργου, σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης, γλυκαντικό καλαμποκιού, φρουκτόζη γλυκαντικό, υγρή φρουκτόζη και σιρόπι βύνης. Μπορούν να κρύψουν επίσης την ζάχαρη πίσω από τα ονόματα δεξτρόζη, δεξτρίνη, σορβιτόλη και σακχαρόζη.
Αξίζει να σημειωθεί: εάν η ζάχαρη περιλαμβάνεται μεταξύ των τριών ή τεσσάρων πρώτων συστατικών, αυτό είναι ένα μήνυμα ότι το προϊόν είναι φορτωμένο με ζάχαρη. Έτσι, μην το αγοράζετε.
Τρώτε μικρότερες μερίδες, επιλέξτε τρόφιμα χωρίς ζάχαρη (: όπως το γιαούρτι ή γάλα αμυγδάλου) και τον περιορισμό των μεταποιημένων χυμών φρούτων – ενώ αραίωση με ανθρακούχο ή αποσταγμένο νερό – μπορεί να σας βοηθήσει ανώδυνα στην μείωση της κατανάλωσης ζάχαρης.
Μπορείτε επίσης να μειώσετε τη ζάχαρη στις συνταγές σας – ή να χρησιμοποιήσετε μερικά υποκατάστατα . Για παράδειγμα, η Αμερικανική Ένωση Καρδιάς συμβουλεύει τη χρήση μη ζαχαρωμένων μήλων αντί για ζάχαρη. Καλύτερα ακόμα, κάντε τη δική σας σάλτσα μήλου – είναι υπέροχη!
Αυξήστε σημαντικά ή εξαλείψτε τη ζάχαρη στο τσάι και στον καφέ σας. Μπορεί να εκπλαγείτε ευχάριστα και να ανακαλύψετε πόσο πιο γευστικός είναι ο καφές.
Για επιδόρπιο, παραλείψτε το κέικ και επιλέξτε φρέσκα, οργανικά φρούτα. Παρά το γεγονός ότι τα φρούτα περιέχουν μια φυσική ζάχαρη είναι γνωστή ως η φρουκτόζη, οι υγιείς ποσότητες φυτικών ινών βοηθούν στην αντιμετώπιση τυχόν αρνητικών επιπτώσεων.
Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε αρωματικές γεύσεις μετά το γεύμα με πλούσια σε αντιοξειδωτικά μπαχαρικά όπως κανέλα, μπαχάρι και μοσχοκάρυδο.
Απλά μια προειδοποίηση: Αποφύγετε όλα τα συνθετικά χημικά γλυκαντικά, όπως ασπαρτάμη, σακχαρίνη, σουκραλόζη και κάλιο acesulfame. Αυτά έχουν συνδεθεί με πλήθος προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου και των αυξημένων τριγλυκεριδίων.
Η Stevia φαίνεται να έχει μια εντυπωσιακή βιβλιογραφία για τα οφέλη στην υγεία. Αυτό το φυσικό γλυκαντικό δεν έχει συνδεθεί με οποιεσδήποτε επιζήμιες επιδράσεις και μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση της υψηλής αρτηριακής πίεσης και του διαβήτη τύπου 2. Απλά φροντίστε να επιλέξετε «βιολογική stevia», σε υγρή μορφή ή σε σκόνη, αντί για ένα εμπορικό μίγμα.
Αυξήστε την αντοχή των οστών σας με σωστή διατροφή και συμπληρώματα
Εκτός από την αποφυγή της ραφιναρισμένης ζάχαρης, μπορείτε να υποστηρίξετε την υγεία των οστών τρώγοντας μια διατροφή που περιλαμβάνει πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας, ωφέλιμα λιπαρά οξέα ωμέγα-3 (σε ψάρια κρύου νερού, ελαιόλαδο και λάδι καρύδας) και πολλές διαιτητικές ίνες από φρούτα και λαχανικά.
Πλούσια σε κάλιο τρόφιμα, όπως οι μπανάνες, μπορούν να βοηθήσουν στην εξισορρόπηση ορυκτών που υποστηρίζουν τα οστά.
Και, το μη επεξεργασμένο θαλασσινό αλάτι της Κελτικής ή των Ιμαλαΐων – πλούσιο σε ωφέλιμα ορυκτά – είναι (προφανώς) προτιμότερο από το συμβατικό επιτραπέζιο αλάτι.
Συμπληρωματικές θρεπτικές ουσίες όπως οι βιταμίνες D3, C, K1 και K2 μπορούν να βοηθήσουν στην απορρόφηση ασβεστίου, μαγνησίου και νατρίου. Μερικοί φυσικοί ειδικοί υγείας συμβουλεύουν επίσης το γλουταμινικό αμινοξύ για την πρόληψη των παθήσεων των οστών.
Όπως πάντα, συμβουλευτείτε τον θεράποντα ιατρό σας πριν προσθέσετε συμπληρώματα στο πρόγραμμα υγείας σας.
Τώρα που οι ερευνητές έχουν αποκαλύψει την ικανότητα της ζάχαρης να ληστεύει πολύτιμα μέταλλα από τα αναντικατάστατα οστά μας, φαίνεται ότι αυτή η λευκή σκόνη μπορεί να μην είναι τόσο “γλυκιά” μετά από όλα αυτά.
Πηγές για αυτό το άρθρο περιλαμβάνουν:
UniversityHealthNews.com
Αφήστε ένα σχόλιο