Το νάτριο που περιέχεται στο αλάτι είναι απαραίτητο για να λειτουργεί το σώμα μας. Βοηθά να διασφαλιστεί η σωστή μετάδοση των νεύρων, η σύσπαση των μυών και άλλες λειτουργίες του σώματος. Ταυτόχρονα, μπορεί να προσθέσει γεύση στα τρόφιμα, και έτσι είναι εύκολο να καταναλώσετε πολύ αλάτι.
Το αλάτι δεν πρέπει να συγχέεται με το νάτριο. Η χημική του ονομασία είναι χλωριούχο νάτριο. Αυτό σημαίνει ότι το άλας περιέχει νάτριο, αλλά ότι δεν είναι το ίδιο. Πολλοί κατασκευαστές συμμετέχουν σε αυτή τη σύγχυση επισημαίνοντας την περιεκτικότητα σε άλατα των τροφίμων τους ως νατρίου στη συσκευασία. Αυτό μπορεί να οδηγήσει πολλούς ανθρώπους να πιστεύουν ότι καταναλώνουν λιγότερο αλάτι από ό, τι στην πραγματικότητα. Ορισμένα είδη τροφίμων, όπως το ψωμί και τα δημητριακά για πρωινό, δεν συνδέονται τυπικά με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, αλλά μπορεί στην πραγματικότητα να περιέχουν πολύ κρυμμένο αλάτι.
Τρώγοντας μια δίαιτα από τρόφιμα πλούσια σε αλάτι μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για μια σειρά από προβλήματα υγείας, όπως εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή προσβολή και υψηλή αρτηριακή πίεση. Για παράδειγμα, έχοντας περισσότερο νάτριο στο σώμα σας προσελκύει περισσότερο νερό. Όσο περισσότερο νερό διατηρεί το αίμα σας, τόσο μεγαλύτερη πίεση δημιουργεί στο σώμα σας. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο η κατανάλωση υπερβολικού αλατιού μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή αρτηριακή πίεση.
Πόσο αλάτι λοιπόν πρέπει να τρώμε;
Το άλας απομακρύνεται κανονικά από το σώμα μέσω του ιδρώτα και της ούρησης, αλλά αυτό συνήθως αντικαθίσταται από το αλάτι στα τρόφιμα που τρώμε. Είναι σημαντικό να μην τρώτε πολύ αλάτι που το σώμα μας δεν μπορεί να το χάσει τόσο γρήγορα όσο το παίρνουμε.
Η Εθνική Υπηρεσία Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου συνιστά μέγιστη ημερήσια κατανάλωση 6 g άλατος την ημέρα. Αυτό είναι το ισοδύναμο περίπου ενός κουταλιού του γλυκού αλατιού την ημέρα. Όσον αφορά την πρόσληψη νατρίου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά λιγότερα από 2 γραμμάρια νατρίου ημερησίως, ενώ η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία δίνει μια πιο συντηρητική σύσταση 1,5 γραμμάρια νατρίου ανά ημέρα, ειδικά για εκείνους που κινδυνεύουν από καρδιακές παθήσεις.
Θα γνωρίζετε εάν έχετε πολύ αλάτι στο σώμα σας εάν αρχίσετε να αντιμετωπίζετε συμπτώματα όπως φούσκωμα και κατακράτηση νερού. Οίδημα μπορεί συχνά να συμβεί στην περιοχή γύρω από την κοιλιά σας. Τα δάκτυλα των χεριών και τα δάχτυλα των ποδιών σας μπορεί να εμφανιστούν επίσης πρησμένα. Όταν η ποσότητα του νερού στο σώμα σας δεν αρκεί για να υποστηρίξει την ποσότητα νατρίου σε αυτό, το υγρό εξαναγκάζεται να βγει έξω από τα κύτταρα σας και στην κυκλοφορία του αίματός σας για να βοηθήσει στην υποστήριξη της υπερβολικής ποσότητας νατρίου. Ο εγκέφαλός σας θα λάβει επίσης ένα μήνυμα ότι το σώμα σας χρειάζεται περισσότερο νερό. Αυτό θα σας κάνει να διψάτε για να πιείτε περισσότερο νερό. Μπορεί επίσης να αντιμετωπίσετε πονοκέφαλο λόγω του πρηξίματος των αιμοφόρων αγγείων στον εγκέφαλό σας.
Πώς να μειώσετε την πρόσληψη αλατιού
Δεν χρειάζεται να ξεφορτωθείτε πλήρως το αλάτι. Εδώ είναι μερικοί τρόποι που μπορούν να σας βοηθήσουν να μειώσετε την καθημερινή πρόσληψη αλατιού:
Υπάρχουν πολλοί άλλοι τρόποι να προσθέσετε γεύση σε ένα πιάτο χωρίς να χρησιμοποιήσετε αλάτι. Αντ ‘αυτού, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μπαχαρικά ή καρυκεύματα που δεν περιέχουν νάτριο στις ετικέτες τους.
Τρώτε περισσότερα φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο. Ακόμη και τα κονσερβοποιημένα και κατεψυγμένα φρούτα έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο
Επιλέξτε νωπά κρέατα αντί για μεταποιημένα προϊόντα κρέατος όπως μπέικον ή ζαμπόν. Τα νωπά κομμάτια χοιρινού, βοδινού και κοτόπουλου περιέχουν φυσικό νάτριο, αλλά όχι το επιπλέον κρυμμένο νάτριο επεξεργασμένου κρέατος.
Διαβάστε τακτικά τις ετικέτες των τροφίμων πριν φάτε το φαγητό σας. Η ετικέτα τροφίμων θα πρέπει πάντα να απαριθμεί το περιεχόμενο του αλατιού των τροφίμων. Με αυτό τον τρόπο, μπορείτε να παρακολουθείτε πόση ποσότητα νατρίου τρώτε.
Δεδομένου ότι έχετε αρχίσει να διαβάζετε τις ετικέτες των τροφίμων, γιατί να μην συγκρίνετε διαφορετικά εμπορικά σήματα του ίδιου είδους τροφίμων; Αυτό θα σας βοηθήσει να επιλέξετε το εμπορικό σήμα με το χαμηλότερο περιεχόμενο νατρίου.
Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα σχετικά με άλλα είδη τροφίμων που είναι χαμηλά σε αλάτι, μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα άρθρα πηγαίνοντας στο Food.news.
Οι πηγές περιλαμβάνουν:
Healthista.com
Αφήστε ένα σχόλιο