Ο αριθμός των ελάχιστα γνωστών χημειοπροστατευτικών φυσικών ουσιών που ανακαλύπτονται καθημερινά συνεχίζει να με εκπλήσσει. Αυτές οι ουσίες ήταν πάντα «εκεί έξω», είτε στη φύση είτε παράγονται στο δικό μας σώμα. Μια ουσία που παράγεται από τα συστήματα του σώματος και βρίσκεται σε πολλά φυσικά τρόφιμα είναι η ινοσιτόλη.
Εκτός από τη θετική επίδραση που έχει αυτή η θρεπτική ουσία στους νευροδιαβιβαστές του εγκεφάλου και τη μετατροπή των λιπών, συνέχισε να δείχνει την υπόσχεση ως ένα μεγάλο θρεπτικό συστατικό για την πρόληψη πολλών ειδών καρκίνου, ιδιαίτερα του καρκίνου του πνεύμονα και του κόλου.
Η ινοσιτόλη είναι μια ζωτική θρεπτική ουσία για το σώμα και τον εγκέφαλό σας
Η ινοσιτόλη παράγεται με πολλαπλούς τρόπους. Μερικές φορές κατηγοριοποιείται ως μέρος της οικογένειας βιταμινών Β (Β8). Στην πραγματικότητα, η ινοσιτόλη είναι ένας υδατάνθρακας. πολλοί άνθρωποι προτιμούν να βάλουν τη μορφή συμπληρώματος σκόνης σε λόγω της γλυκιάς γεύσης και της κρεμώδους υφής. Επιπλέον, δεν έχει καμία από τις αρνητικές επιπτώσεις που σχετίζονται με τη ζάχαρη, πράγμα που αποτελεί πραγματικό πλεονέκτημα για όσους επιθυμούν να αποφύγουν τη σακχαρόζη.
Ένα υγιές σώμα θα παράγει περίπου 4 γραμμάρια ινοσιτόλης την ημέρα μέσω των νεφρών. Η πιο συνηθισμένη μορφή, που ονομάζεται μυο-ινοσιτόλη, μπορεί να βρεθεί στα ακόλουθα τρόφιμα:
• εσπεριδοειδή
• πεπόνια
• ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ
• σπόρους
• βρώμη
• καστανό ρύζι
• καλαμπόκι
• φασόλια
• ρεβύθια
• λεκιθίνη
Σε χημικό επίπεδο, η μυοϊνοσιτόλη χρησιμοποιείται για το σχηματισμό δευτερογενούς αγγελιαφόρου, ευκαρυωτικών κυττάρων, δομικών λιπιδίων και φωσφορικών. Η κύρια λειτουργία του στο σώμα είναι να βοηθά τα λίπη να μετακινούνται μέσω του ήπατος και να μην συσσωρεύονται στο σώμα. Είναι ένας μεγάλος μετατροπέας των θρεπτικών ουσιών στην ενέργεια.
Η ινοσιτόλη είναι επίσης σημαντική για την υγεία του εγκεφάλου. βοηθά στην υγιή λειτουργία των νευροδιαβιβαστών του εγκεφάλου και έχει μια ηρεμιστική επίδραση στο μυαλό. Μπορεί να βοηθήσει με τις διατροφικές διαταραχές, την απώλεια βάρους, την προώθηση του ύπνου, την άμβλυνση του άγχους, την καταπολέμηση της κατάθλιψης, τη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος και την αποτοξίνωση του ήπατος. Βοηθά επίσης στη ρύθμιση της αμφιβληστροειδοπάθειας, της τριχόπτωσης και της νευροπάθειας που προκαλείται από τον διαβήτη καθώς και των υψηλών επιπέδων χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων.
Εάν έχετε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα συμπτώματα, η έλλειψη ινοσιτόλης μπορεί να είναι ένας από τους ενόχους, σύμφωνα με τους ειδικούς:
• δυσκοιλιότητα
• απώλεια μαλλιών
• υψηλά επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα
• μεταβολές της διάθεσης και ευερεθιστότητα
• δερματικά εξανθήματα
Η ινοσιτόλη έχει μακρά και πλούσια ιστορία στην πρόληψη του καρκίνου των πνευμόνων
Τα καλύτερα νέα σχετικά με την inositol είναι ότι οι μελέτες που χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1970 δείχνουν ότι μπορεί επίσης να είναι μια ισχυρή προληπτική ουσία για πολλές μορφές καρκίνου.
Η ιστορία της ανακάλυψης του Inositol είναι ενδιαφέρουσα και συνδέεται με έναν από τους σπουδαίους συντελεστές στη φυσική θεραπεία του καρκίνου. Ο Δρ Lee Wattenberg, ο οποίος συχνά ονομάζεται “Πατέρας της Χημειοπροφύλαξης”, ήταν επίσης ο πρώτος που ανίχνευσε τις θεραπευτικές επιδράσεις της ινοσιτόλης στον καρκίνο του πνεύμονα.
Αυτό ήταν σημαντικό επειδή αυτή η έρευνα για inositol συγκεκριμένα έδειξε πως τα κοινά θρεπτικά συστατικά, γενικά, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να αποτρέψουν και σε ορισμένες περιπτώσεις να θεραπεύσουν ακόμα και τον καρκίνο. Στη δεκαετία του 1970, όταν ο Wattenberg διεξήγαγε την έρευνά του, υπήρξε η συνειδητοποίηση ότι η διατροφή γενικά παίζει έναν παράγοντα πρόληψης του καρκίνου. Ωστόσο, η ανάδειξη συγκεκριμένων φυσικών ουσιών για το σκοπό αυτό εξακολουθούσε να είναι μια σχετικά νέα έννοια στις αίθουσες των συμβατικών ερευνητικών εγκαταστάσεων.
Γεγονός: Η IP6 ή η εξαφωσφορική ινοσιτόλη βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου
Λίγα χρόνια αργότερα, ένας άλλος ερευνητής, ο Δρ. Abdul Kalam Shamsuddin, τώρα στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης Ιατρικής Σχολής, υποστήριξε τις αρχικές έρευνες του Wattenberg για τη δημιουργία μιας ουσίας που ονομάζεται IP6, η οποία είναι μια μορφή της θρεπτικής ουσίας που ονομάζεται εξαφωσφορική ινοσιτόλη. Μηδενίζοντας τον ρόλο του inositol (ή του IP6) ως βοηθού επικοινωνίας για τη μοριακή και κυτταρική σηματοδότηση,
Ο Shamsuddin ήταν επίσης σε θέση να αποδείξει την αποτελεσματικότητα της IP6 στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου. Άλλες μελέτες κατέληξαν στο ίδιο συμπέρασμα και για τους δύο προαναφερθέντες καρκίνους καθώς και για άλλους:
Μια πρόσφατη ερευνητική εστίαση για να ανακαλύψει τι βοηθά τους όγκους να επιβιώσουν (και τι βοηθάει στην καταστροφή τους) είναι η “οδός φωσφατιδυλο-ινοσιτόλης-3-κινάσης-ΑΚΤ.” Οι ουσίες που αναστέλλουν αυτή την οδό έχουν δείξει ότι μειώνουν τις φλεγμονώδεις αποκρίσεις, την ανάπτυξη του όγκου και τη μετάσταση. Μια μελέτη του 2008 που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας και το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ διαπίστωσε ότι η ινοσιτόλη είναι μια ουσία που μπορεί να βοηθήσει σε αυτό.
Το inositol μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού με έμμεσο τρόπο, λόγω της αποτελεσματικότητάς του στη διόρθωση του συνδρόμου των πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) στις γυναίκες. Σε μια έκθεση του 2012 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Gynecological Endocrinology, οι ερευνητές ανέφεραν αρκετές μελέτες που απέδειξαν ότι η μυοϊνοσιτόλη είναι “ικανή να αποκαταστήσει την αυθόρμητη ωοθηκική δραστηριότητα και συνεπώς τη γονιμότητα στους περισσότερους ασθενείς με PCOS”. Αυτό είναι σημαντικό για τους ασθενείς με καρκίνο του μαστού και ο καθένας που κινδυνεύει από τον καρκίνο), δεδομένου ότι η PCOS θέτει μια γυναίκα επάνω σε πολλές άλλες επιπλοκές της υγείας, συμπεριλαμβανομένης της παχυσαρκίας και του διαβήτη (οι πάσχοντες από PCOS είναι συχνά ανθεκτικοί στην ινσουλίνη). Μελέτη μετά από μελέτη έχει δείξει ότι τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της ζωής τους.
Η πιο αποτελεσματική χρήση της ινοσιτόλης μέχρι σήμερα ήταν στην πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα για όσους καπνίζουν τσιγάρα. Σε μια έκθεση του 2006 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cancer Epidemiology Biomarkers and Prevention, οι καπνιστές ηλικίας 40-70 ετών, οι οποίοι είχαν ήδη παρουσιάσει κάποια μορφή ανώμαλης ανάπτυξης βρογχικών κυττάρων (και έτσι θεωρήθηκαν “υψηλοί κίνδυνοι” για να πάθουν καρκίνο του πνεύμονα) δόσεις Inositol (περίπου 18 γραμμάρια την ημέρα) για 3 μήνες. Μετά από αυτή την περίοδο, παρατηρήθηκε σημαντική μείωση του ρυθμού των μη φυσιολογικών βρογχικών κυττάρων στους καπνιστές καθώς και μείωση της συστολικής και διαστολικής αρτηριακής πίεσης σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.
Η inositol είναι μια φυσική ουσία που βρίσκεται στο σώμα και στη φύση. Ως εκ τούτου, δεν υπήρξε μεγάλο κίνητρο για να ρίξουμε χρήματα σε έρευνα σχετικά με τα πολλά οφέλη για την υγεία. Παρόλα αυτά, ορισμένοι πολύ αφοσιωμένοι γιατροί και ερευνητές έχουν κάνει αρκετές από τις δικές τους μελέτες για να δώσουν μια πειστική υπόθεση.
Η ινοσιτόλη φαίνεται όχι μόνο να είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία του εγκεφάλου και την απορρόφηση λίπους αλλά και για την πρόληψη πολλών μορφών καρκίνου και καταστάσεων που μπορούν να οδηγήσουν σε καρκίνο. Επί του παρόντος, δεν υπάρχει “Συνιστώμενη ημερήσια δόση” στις Η.Π.Α. για ινοσιτόλη. Ωστόσο, οι ανεπιθύμητες ενέργειες του «πάρα πολύ» έχουν αποδειχθεί πολύ ήπια και λέγεται ότι προκαλούν κυρίως γαστρεντερική αναστάτωση.
Εάν ενδιαφέρεστε να ζείτε υγιεινά και να προλαμβάνετε τον καρκίνο, τότε μπορεί να σας ενδιαφέρει να δοκιμάσετε την inositol για τον εαυτό σας.
BreastCancerConqueror.com
Βιβλιογραφικές αναφορές:
https://en.wikipedia.org/wiki/Inositol
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9169302
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27658890
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2752519
διαφήμιση
https://www.webmd.com/cancer/news/20141216/diabetes-cancer-rates
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18243161
https://cebp.aacrjournals.org/content/15/8/1526.abstract
Αφήστε ένα σχόλιο