Το Σέλινο αυτό το υποτιμημένο λαχανικό είναι ένας θρεπτικός υπερήρωας που μόλις αρχίζει να παίρνει αυτό που τουαξιζει.
Όχι μόνο το σέλινο είναι γεμάτο με βασικές βιταμίνες, μέταλλα και διαιτητικές ίνες, αλλά οι ερευνητές διαπιστωνουν ότι έχει εντυπωσιακή δύναμη για την πρόληψη – και ακόμη και για τη θεραπεία – καρκίνου.
Οι ιδιότητες του σέλινου στοχεύουν τα καρκινικά κύτταρα σε μοριακό επίπεδο
Αν και το σέλινο είναι πλούσιο σε πολλές ωφέλιμες ενώσεις, το πρωταρχικό του συστατικό που καταπολεμά τον καρκίνο είναι ένα αντιοξειδωτικό φλαβονοειδές που ονομάζεται apigenin – το οποίο εντυπωσιάζει τους ερευνητές με τα ισχυρά χημειοπροληπτικά αποτελέσματά του. Ξανά και ξανά, τόσο στις μελέτες κυττάρων όσο και σε ζώα, διαπιστώθηκε ότι η απιγενίνη αναστέλλει την έναρξη, την εξέλιξη και τη μετάσταση των όγκων.
Και, η απιγεγκίνη καταπολεμά τον καρκίνο σε κάθε στάδιο – με πολλαπλούς μηχανισμούς δράσης. Αυτή η ευελιξία είναι σημαντική επειδή μπορεί να βοηθήσει στην υπερνίκηση των φυσικών γενετικών παραλλαγών που καθιστούν ορισμένους ασθενείς ανίκανους να επωφεληθούν από μία χημειοπαραγωγική ένωση.
Η απιγενίνη προλαμβάνει, καταστέλλει και αναστρέφει τον καρκίνο με διάφορους τρόπους
Η αγγειογένεση – η ανάπτυξη νέων αιμοφόρων αγγείων για τη θρέψη των όγκων – αποτελεί σημαντική διαδικασία για τον πολλαπλασιασμό του καρκίνου. Η απιγενίνη έχει βρεθεί ότι αναστέλλει την αγγειογένεση, στερώντας έτσι από τους όγκους το αίμα, το οξυγόνο και τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζονται για να επιβιώσουν.
Σε μια μελέτη κυττάρων, η απιγενίνη βοήθησε να «λιμοκτονούν» τα ανθρώπινα παγκρεατικά καρκινικά κύτταρα, στερημένα από γλυκόζη, η οποία είναι απαραίτητη για την καύσιμη ανάπτυξη του καρκίνου.
Η απιγενίνη επίσης παρεμβαίνει στη μοριακή σηματοδότηση, μειώνοντας την παραγωγή χημικών ουσιών που απαιτούνται από τα καρκινικά κύτταρα. Σε μια μελέτη του 2008 που δημοσιεύθηκε στην Carcinogenesis, η απειγενίνη αναστέλλει την έκφραση της εστιακής προσκόλλησης της Κινάσης – ή FAK – μιας πρωτεΐνης απαραίτητης για την ικανότητα του καρκίνου να διασπάσει και να εισβάλει στον υγιή ιστό – αναστέλλοντας έτσι τη μετάσταση των ανθρώπινων καρκινικών κυττάρων των ωοθηκών.
Σε μια άλλη μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η απιγενινητα προστατευσε τα παγκρεατικά κύτταρα από φλεγμονή και την καρκινικη βλάβη που προκαλείται από την κυτοκίνη NF-kappaB. Και, τέλος, η απιγενίνη προάγει την απόπτωση – τον προγραμματισμένο θάνατο των καρκινικών κυττάρων. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η ικανότητα της απιγενινης να επάγει απόπτωση μειώνει τη συχνότητα εμφάνισης πρώιμων βλαβών σε αρουραίους με εργαστηριακά προκλημμένο καρκίνο του παχέος εντέρου.
Νέα έρευνα επιβεβαιώνει τα αντικαρκινικά αποτελέσματα
Σε μια εκτενή και πρόσφατη ανασκόπηση των μελετών κυττάρων και ζώων σχετικά με την apigenin που δημοσιεύθηκε το 2016 στο Journal of Cancer Protection, οι συγγραφείς αναγνώρισαν ότι τα φλαβονοειδή που περιέχονται στο σέλινο έχουν ποικίλες και ισχυρές χημειοπροστατικές ιδιότητες και αποτελέσματα.
Αυτά περιλαμβάνουν την καταστολή της εξέλιξης του καρκίνου του προστάτη, προκαλώντας σημαντική μείωση των καρκινωμάτων, επιβραδύνοντας τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων, μειώνοντας τα επίπεδα προ-φλεγμονωδών μορίων που μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο, προωθώντας την απόπτωση και μειώνοντας την ανάπτυξη αιμοφόρων αγγείων σε όγκους.
Το συμπέρασμα είναι ότι η απιγενίνη είναι επωφελής τόσο στην πρόληψη όσο και στη θεραπεία πολλών τύπων καρκίνου, οι συγγραφείς των ανασκοπήσεων ζήτησαν περισσότερες κλινικές μελέτες. Φυσικά, η έρευνα σχετικά με τα καταπληκτικά αντικαρκινικά αποτελέσματα της apigenin συνεχίζεται.
Το χαμηλών θερμίδων σέλινο είναι μια θρεπτική δύναμη
Το σέλινο συχνά φημολογείται ότι είναι τροφή «αρνητικής θερμίδας» – που σημαίνει ότι η ενέργεια του φαγητού και της πέψης καίει περισσότερες θερμίδες από ό, τι παρέχει το φαγητό. Αυτό είναι αναληθές – αν και είναι αλήθεια ότι έχει μόλις 6 θερμίδες ανά μίσχο, το σέλινο είναι ένα αληθινό φαγητό χαμηλών θερμίδων. Αλλά, μάλλον αυτή η ψευδής πεποίθηση έχει οδηγήσει στην αντίληψη ότι το σέλινο είναι τρόφιμο χωρίς διατροφική αξία.
Τίποτα δεν θα μπορούσε να είναι μακρύτερα από την αλήθεια.
Το σέλινο, που είναι επιστημονικά γνωστό ως Apium graveolens, είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α, βιταμίνη C, βιταμίνες συμπλέγματος Β, φολικό οξύ και βιταμίνη Κ – καθώς και τα μεταλλικά στοιχεία ασβέστιο, χαλκό, σίδηρο, ψευδάργυρο και κάλιο. Περιέχει επίσης ισχυρά αντιοξειδωτικά, όπως καφεϊκό οξύ, φερουλικό οξύ και quercetin, μαζί με υγιείς ποσότητες διαιτητικών ινών.
Και, η απιγενίνη δεν είναι το μόνο χημειοπαραγωγικό συστατικό του σέλινο. Όπως τα στενά συγγενικά καρότα, το μαϊντανό και το μάραθο, το σέλινο περιέχει ενώσεις που καταπολεμούν τον καρκίνο που ονομάζονται πολυακετυλένια. Το σέλινο είναι επίσης πλούσιο σε νερό καθώς και πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, που σημαίνει ότι μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή της αφυδάτωσης.
Προφανώς, το σέλινο είναι άξιο να χρησιμοποιηθεί ως κάτι περισσότερο από απλά διακοσμητικό η γαρνιτούρα σε ένα ποτήρι χυμό ντομάτας. Επομένως, μην ξεγελιέστε: Παρά τη φήμη της ως «ελαφρύ» θρεπτικό, το σέλινο μπορεί να είναι ένα ισχυρό όπλο στο οπλοστάσιό σας από φυσικά τρόφιμα που καταπολεμούν τον καρκίνο.
Βιβλιογραφικές αναφορές:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5207605
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18974065
Αφήστε ένα σχόλιο