Χρήση αμαλγάματος στην ιατρική και ο κίνδυνος του υδραργύρου
Ιστορικό της χρήσης αμαλγάματος για το “σφράγισμα” των δοντιών
Οι γιατροί είχαν ήδη ξεκινήσει να χρησιμοποιούν το αμάλγαμα για οδοντιατρικούς λόγους (σφράγισμα δοντιού) απο την εποχή της αναγέννησης. Ωστόσο, καθώς γινόταν ολοένα και περισσότερα πράγματα γνωστά για τα χαρακτηριστικά των μετάλων που αποτελούν το αμάλγαμα οι οδοντίατροι και γενικότερα ο ιατρικός κόσμος υποψιάζονταν πως ιδιαίτερα ο υδράργυρος ο οποίος περιέχεται στο οδοντιατρικό αμάλγαμα μπορεί να προκαλέσει σοβαρά και χρόνια προβλήματα υγείας.
Η Διεθνής Ακαδημία Τοξικολογίας και Στοματικής Ιατρικής ιδρύθηκε το 1984 όταν 13 οδοντίατροι οι οποίοι συζητούσαν για ένα σεμινάριο το οποίο μόλις παρακολούθησαν σε σχέση με την χρήση υδραργύρου στην οδοντιατρική. Η ΔΑΤΣΙ συμπεριλαμβάνει στον σκοπό της τη μελέτη που έχει η χρήση του υδραργύρου στην οδοντιατρική.
HM-CHELAT – Αποτοξίνωση βαρέων μετάλλων
Το HM-Chelat είναι μια χειλική ουσία που χρησιμοποιείται για την απομάκρυνση των βαρέων μετάλλων από το σώμα. Βασίζεται στο polyaminopolycarbonic οξύ και αποτελείται από φυσιολογικά πεπτικά άλατα, σταθεροποιημένο ηλεκτρολυτικά οξυγόνο και αποσταγμένο νερό. |
Τα γνωστά, ιδιαίτερα στους μεγαλύτερους σε ηλικία, μαύρα σφραγίσματα, γνωστά και ως αμάλγαμα, αποτελούνται από υδράργυρο, άργυρο, χαλκό, κασίτερο και ψευδάργυρο. Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργούνται γαλβανικά ρεύματα τα οποία διαλύουν τα μέταλα του αμαλγάματος. Τα μέταλα σε μορφή ιόντων εξαπλώνονται σε όλο τον οργανισμό μας. Ακόμη χειρότερη κάνει την κατάσταση η ύπαρξη χρυσών δοντιών τα οποία λειτουργούν σαν καταλύτες. Το αποτέλεσμα; Σχεδός 10μg ελευθερόνονται υδραργύρου ελευθερόνονται καθημερινά στον οργανισμό μας.
Συνέπειες την ελευθέρωσης υδραργύρου από το αμάλγαμα
Η ποσότητα αυτή του υδραργύρου συγκεντρώνεται κυρίως στον εγκέφαλο μας, στα νεφρά και στο συκώτι με ιδιαίτερα άσχημες συνέπειες για την υγεία μας:
1.Παθολογικά και νευρολογικά προβλήματα
2.Απώλεια μνήμης και απώλειας συγκέντρωσης
3. Υψηλότερες πιθανότητες για γέννηση αυτιστικών παιδιών.
4. Ορμονικά προβλήματα
5. Πρόβλημα στον προστάτη (ατροφία) και στα νεφρά.
6. Μείωση αναπαραγωγικών δυνάμεων.
7. Νόσους του ανοσοποιητικού συστήματος
8. Αλλεργίες.
9. Καρδιολογικά προβλήματα.
10. Οδοντικά προβλήματα.
Επιγραμματικά, αυτά τα προβλήματα σχετίζονται με την χρήση αμαλγάματος στην οδοντιατρική, ωστόσο αν θέλουμε να μιλήσουμε πιο αναλυτικά, η διθνής βιβλιογραφία αναφέρει πάνω απο 60.000 περιπτώσεις κατα τις οποίες η αντικατάσταση του αμαλγάματος οδήγησε στην θεραπεία ή βελτίωση προβλημάτων υγείας.
Αντιμετώπιση συμπτωμάτων συσσώρευσης υδραργύρου στον οργανισμό μας
Τι μπορούμε να κάνουμε αν έχουμε μαύρο σφράγισμα; Θα πρέπει να αντικατασταθεί από πιο σύγχρονα και λιγότερο επιβλαβή προϊόντα όπως τα composites και τα υαλονομερή. Επιπλέον για να απομακρύνουμε τα μέταλα τα οποία έχουν ήδη απελευθερωθεί στον οργανισμό μας μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε είδικά ομοιοπαθητικά φάρμακα τα οποία έχουν την δυνατότητα να αποδεσμεύουν απο τον οργανισμό μας τοξικές ουσίες.
Ο οδοντίατρος ο οποίος θα αναλάβει την απομάκρυνση του αμαλγάματος θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη του τις παρακάτω οδηγίες:
1. Χρήση ισχυρής χειρουργικής αναρρόφησης.
2. Χρήση ελαστικού απομονωτήρα (γιατί οι ατμοί του υδραργύρου που προκαλούνται από το τρόχισμα του μετάλλου διαπερνούν σε μεγάλο βαθμό το latex των προστατευτικών γαντιών και του ελαστικού απομονωτήρα) και άφθονου κρύου νερού από το αερότορ.
3. Τεμαχισμός του αμαλγάματος και απομάκρυνσή του σε γίνεται μεγαλύτερα τεμάχια.
4. Χρήση μάσκας προστασίας και γυαλιά για τον γιατρό.
5. Διπλά γάντια για τα χέρια του γιατρού και συχνό ξέπλυμα όταν γεμίζουν με ρινίσματα αμαλγάματος.
6. Φίλτρο στο οδοντιατρικό μηχάνημα για να γυγκρατούνται τα κομμάτια του μετάλλου ώστε να μην μολύνουμε το περιβάλλον μέσω την αποχέτευσης.
7. Καλός αερισμός του χώρου.
8. Αποφυγή αφαίρεσης αμαλγάματος σε έγκυες.
9. Αφαίρεση το πολύ 2-3 αμαλγαμάτων κάθε 7-10 μέρες.
Όπως παρατηρήσατε κύριο μέλημα δεν είναι μόνο η υγεία του ασθενή, στην στοματική κοιλότητα του οποίου υπάρχει το πρόβλημα (αμάλγαμα) οότε και έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να το απορροφήσει ο οργανισμός του αλλά και η υγεία του γιατρού ο οποίος με την πάροδο των ετών, αν δεν παίρνει αυστηρά προληπτικά μέτρα, για όσο το δυνατόν λιγότερη απορρόφηση επίκινδυνων μετάλων απο τον οργανισμό του πιθανότατα θα αντιμετωπίσει στο μέλλον σοβαρά ιατρικά προβλήματα.
Μαύρο σφράγισμα και ομοιοπαθητική
Τα ομοιπαθητικά φάρμακα τα οποία είναι κατάλληλα για την απομάκρυνση του υδραργύρου από τον οργανισμό είναι το Mercurius ,το dental amalgam και τα Solidago και Taraxacum . Οι φυτικες ουσιες Lipoic acid, vitamin c,chlorella, και προβιοτικαχρησιμοποιούνται για τον ιδιο σκοπο. Βέβαια η λήψη των φαρμάκων θα πρέπει να γίνεται υπό την επίβλεψη του ομοιοπαθητικού σας και αν γίνεται με την καθοδήγηση του οδοντιάτρου σας.
Γράφει: Ρηγάτος Μηνάς Ομοιοπαθητικός Οδοντίατρος Τηλ 210894324
Αφήστε ένα σχόλιο