Διάφορες έρευνες και μελέτες έχουν αποδείξει ότι ο δυτικός τρόπος διατροφής ο οποίος περιλαμβάνει τη μειωμένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των καρδιακών παθήσεων και την εμφάνιση διάφορων μορφών καρκίνου. Μάλιστα σε αρκετές χώρες όπως και η δική μας ο περισσότερος πληθυσμός δεν καταναλώνει ούτε την ελάχιστη συνιστόμενη ποσότητα φρούτων και λαχανικών. Τα μικρά μαλακά φρούταόπως οι φράουλες και τα μούρα μπορούν να βοηθήσουν γιατί αποτελούν φρούτα τα οποία τρώγονται ευχάριστα και είναι ιδιαίτερα ελκυστικά ακόμη και για τα μικρά παιδιά.
Η ιστορία της φράουλας και των μούρων
Τα πιο γνωστά του είδους είναι οι φράουλες, τα σμέουρα, τα βατόμουρα, τα μύρτιλλα, κράνη και οι σταφίδες. Ο άνθρωπος καταναλώνει μούρα εδώ και χιλιάδες χρόνια. Για παράδειγμα η καλλιέργεια της φράουλας έχει τις ρίζες της στην αρχαία Ρώμη. Τα σμέουρα είχαν πρωτοκαλλιεργηθεί στην εποχή του μεσαίωνα, ενώ ακόμη πιο αρχαία είναι η καλλιέργεια των βατόμουρων.
Βιταμίνη C – Πολύτιμη για έναν υγειή οργανισμό
Τα φρούτα αυτά είναι πλούσια πηγή φυτικών ινών, βιταμινών και αλάτων. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Βιταμίνης C. Ορισμένα από αυτά τα φρούτα είναι τόσο πλούσια σε βιταμίνη C που και μια χούφτα δίνει την απαιτούμενη ημερήσια ποσότητα. Η βιταμίνη αυτή φημίζεται ως αντιοξειδωτικό, ότι συμβάλει στην παραγωγή του κολλαγόνου,βοηθάει στην ρύθμιση των ορμονών, ενίσχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και την απορρόφηση του σιδήρου. Επίσης μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, οστεοπόρωσης και διαφόρων μορφών καρκίνου.
Φολικό οξύ – Ασπίδα και πρόληψη
Αυτά τα φρούτα είναι επίσης πλούσια σε φολικό οξύ(Β9). Πρόκειται για μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη που ανήκει στο σύμπλεγμα Β, η οποία βοηθάει στη δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων. Αυτό σημαίνει ότι τα φρούτα είναι καλή ενίσχυση του οργανισμού μας στην περίπτωση που έχουμε αναιμία. Επιπλέον βοηθάει στον σχηματισμό του DNA & RNA, δηλαδή στην παραγωγή νέων κυττάρων. Ακόμη, μας βοηθάει να προλάβουμε την αρτηριοσκλήρυνση και προστατεύει το καρδιαγγειακό μας σύστημα και το δέρμα μας. Επίσης τα φρούτα αυτά είναι ιδαίτερα πολύτιμα γιατί είναι πλούσια σε φυτοχημικές ουσίες.
Πέρα από όλα αυτά, τα προαναφερθέντα φρούτα προστατεύουν διάφορες εγκεφαλικές μας λειτουργίες. Βοηθούν στην διαδικασία της μάθησης και αποτρέπουν την απώλεια της μνήμης, η οποία είναι επακόλουθο της ηλικίας. Επίσης ουσίες όπως οι ανθοκυάνες και φλαβονοειδή στις οποίες οφείλεται το κόκκινο, το μάυρο ή το μπλέ χρώμα των φρούτων λειτουργούν ως αντικαρκινικά αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη. Επιπλέον προστατεύουν από καρδιακά νοσήματα.
Μη το καθυστερείτε!
Θα αποτελούσε λοιπόν μια τεράστια νίκη αν βάζαμε στην καθημερινή μας διατροφή αυτά τα φρούτα. Νόστιμα, λαχταριστά, γλυκά, γεμάτα ενέργεια και βέβαια μεγάλοι σύμμαχοι κατά των προβλημάτων υγείας παρά το μικρό τους μέγεθος.
Αφήστε ένα σχόλιο