Από την αρχαιότητα είναι γνωστό το πόσο σημαντικη είναι η σωστή διατροφή της εγκυμονούσας για αυτήν αλλά και για το ίδιο το μωρό. Η λήψη πολυβιταμινούχων βοηθημάτων και συμπληρωμάτων διατροφής βοηθά στην αυξημένη ανάγκη του οργανισμού για τέτοια στοιχεία, όπως οι βιταμίνες, τα ιχνοστοιχεία και τα Ω-3 λιπαρά οξέα. Βέβαια οι ανάγκες είναι αυξημένες όχι μόνο στη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά και μετά από αυτήν, στη διάρκεια του θηλασμού.
Εγκυμοσύνη και πολυβιταμινούχα σκευάσματα
Επίσης έρευνες έδειξαν ότι η χορήγηση Ω-3 λιπαρών οξέων στη διάρκεια της εγκυμοσύνης επιδρά θετικά στις νοητικές λειτουργίες του παιδιού ενώ μειώνει και τη συχνότητα της επιλόχειας κατάθλιψης.
Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής στη διάρκεια της κύησης έχουν ώς αποτέλεσμα:
- -Την σωστή εμβρυική ανάπτυξη
- -Την καλή υγεία και την ευεξία της εγκύου γυναίκας
- -Το καλής ποιότητας μητρικό γάλα
- -Λιγότερες πιθανότητες για επιπλοκή στην εγκυμοσύνη
Αυτό που γίνεται συνήθως είναι οι γυναικολόγοι να δίνουν αποκλειστικά έμφαση στις ελλέιψεις σε ορισμένα μόνο απο τα μικροθρεπτικά συστατικά όπως το σίδηρο, το φολικό οξύ και το μαγνήσιο. Αυτό συμβαίνει γιατί η λήψη πολλών χαπιών να μην είναι πρακτική. Πλέον, όμως υπάρχουν τα πολυβιταμινούχα σκευάσματα τα οποία με μία μόνο κάψουλα ημερησίως καλύπτουν τις ανάγκες που έχει μια έγκυος γυναίκα γιατί περιέχουν 21 βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Μερικά από αυτά είναι σίδηρο, β-καροτένιο, φυλλικό οξύ, σελήνιο, ψευδάργυρο, μαγνήσιο, Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα κ.α.
Για να καλύψει μία έγκυος γυναίκα τις ανάγκες μόνο με την τροφή, ακόμη και αν αυτή είναι ιδιαίτερα προσεγμένη είναι αρκετά δύσκολη. Μάλιστα σύμφωνα με την κα. Καπώλη (Κλινική Διαιτολόγος, Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, Αντιπρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας) κάτι τέτοιο είναι απίθανο.
Η έλλειψη βιταμινών και άλλων στοιχείων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να έχει άσχημες συνέπειες στη μητερα αλλά και στο έμβρυο. Για παράδειγμα, ακολουθούν ορισμένες συνέπειες που μπορεί να προκληθούν από διατροφικές ελλείψεις:
- Η έλλειψη θερμίδων μπορεί να προκαλέσει πρόωρο τοκετό και χαμηλό βάρος νεογνού.
- Η έλλειψη σε Ω-3 λιπαρά οξέα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αποβολής, τις πιθανότητες χαμηλού βάρους του βρέφους και να εμφανίσει η μητέρα επιλόχειο κατάθλιψη.
- Η έλλειψη σε πρωτεϊνες μπορεί να έχει ώς αποτέλεσμα το χαμηλό βάρος γέννησης
- Η έλλειψη σιδήρου μπορεί να προκαλέσει τον θάνατο του εμβρύου, πρόωρο τοκετό και χαμηλό βάρος γέννησης.
- Η έλλειψη ψευδαργύρου μπορεί να προκαλέσει δυσπλασίες του εμβρύου
- Τέλος η έλλιψη φυλλικού οξέος προκαλεί ανωμαλίες του νευρικού σωλήνα.
Πολυβιταμινούχα σκευάσματα πριν την εγκυμοσύνη
Ακόμη καλύτερα, είναι η γυναίκα να λαμβάνει πολυβιταμινούχα σκευάσματα πριν να μείνει έγκυος. Επίσης το να έχει σωστές διατροφικές συνήθειες το λιγότερο έναν χρόνο πριν να μείνει έγκυος θα βοηθήσει πολυ στην εγκυμοσύνη. Πιο συγκεκριμένα ουσίες όπως το σελήνιο, ο ψευδάργυρος, οι βιταμίνες Ε και οι βιταμίνες C βοηθούν στην αύξηση της γονιμότητας. Σε σχέση με το φυλλικό οξύ, έχει αποδειχτεί ότι ενισχύει την ανάπτυξη του νωτιαίου μυελού του εμβρύου.Καλό είναι τουλάχιστον τρείς μήνες πριν την εγκυμοσύνη η γυναίκα να λαμβάνει φυλλικό οξύ. Απο την άλλη πλευρά, η λήψη μεγάλων ποσοτήτων βιταμίνης Α πρέπει να αποφεύγεται.
Πολυβιταμινούχα σκευάσματα μετά την εγκυμοσύνη
Στη διάρκεια του θηλασμού η μητέρα έχει πολύ αυξημένες ανάγκες σε θερμίδες και πρωτεϊνες. Όταν μια μητέρα θηλάζει και δεν τρέφεται επαρκώς θα παράγει ημερησίως μικρότερη ποσότητα γάλακτος. Επίσης αν μια μητέρα δεν λαμβάνει επαρκείς βιταμίνες μπορεί να υπάρξει ανεπάρκεια βιταμινών Α,Β1,Β6,C,D & E, βιοτίνης, φυλλικού οξέος και ιωδίου στο βρέφος. Το μητρικό γάλα ως γνωστό ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα του μωρού. Η φτωχή δίαιτα μιας μητέρας η οποία θηλάζει μπορεί να έχει ως συνέπεια τη χαμηλή συγκέντρωση πρωτεϊνων οι οποίες προστατεύουν το μωρό από λοιμώξεις. Σε όλες αυτές τις καταστάσεις, έχει αποδειχτεί, ότι τα πολυβιταμινούχα συμπληρώματα διατροφής παίζουν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλοδιασφαλίζοντας την παραγωγή επαρκούς σε ποσότητα και πιότητα μητρικού γάλακτος βοηθώντας τη μητέρα να ανταποκριθεί στις υψηλές απαιτήσεις που δημιουργούνται σε θερμίδες και πρωτεϊνες.
Αφήστε ένα σχόλιο