Έρευνες κατά την τελευταία δεκαετία έχουν δείξει χωρίς αμφιβολία ότι αυτό που τρώτε έχει μια βαθιά επίδραση στο συνολικό κίνδυνο για καρκίνο. Η απλή αλήθεια είναι ότι μια αντικαρκινική δίαιτα δεν φαίνεται να διαφέρει από τις υγιεινές τροφές που πρέπει να τρώτε ούτως ή άλλως. Αυτό σημαίνει άφθονα βιολογικά φρούτα και λαχανικά, καθώς και βιολογικά κρέατα (αν θέλετε) και άγρια ψάρια – από τις πιο αγνές περιοχές του κόσμου.
Για να συντάξετε μια λίστα με τρόφιμα που καταπολεμούν τον καρκίνο θα απαιτούσε μια λίστα με τα περισσότερα φρούτα, λαχανικά, πρωτεΐνες και βότανα. Μερικά τρόφιμα θα καταπολεμήσουν τη φλεγμονή και την ανάπτυξη του καρκίνου. Πολλά τρόφιμα προκαλούν πράγματι θάνατο από καρκίνο, ενώ άλλα τρόφιμα βοηθούν το σώμα να αφαιρέσει τις τοξίνες και να προστατεύσει από τις βλάβες από τις ελεύθερες ρίζες. Το κύριο σημείο: Τα υγιεινά βιολογικά τρόφιμα μπορούν να επιτεθούν σε οποιαδήποτε ασθένεια σε κάποιο επίπεδο ή άλλο.
Τα καλύτερα τρόφιμα για να αρχίσετε να προσβάλλετε τα καρκινικά κύτταρα
Βασικά, ακριβώς το αντίθετο της Standard American Diet (SAD). Φροντίστε να τρώτε πολλά βιολογικά τρόφιμα που περιλαμβάνουν πολύχρωμα λαχανικά, φρούτα, φασόλια, υγιή λίπη, σκόρδο, βότανα, μπαχαρικά και άπαχες πρωτεΐνες. Ενώ αυτό δεν είναι μια πλήρης λίστα, ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικά σημαντικά σημεία:
1. Φασόλια: Τα φασόλια προσφέρουν πολλά φυτοχημικά μαζί με φυτικές ίνες. Τα φυτοχημικά, όπως οι σαπωνίνες, έχουν την ικανότητα να αναστέλλουν την αναπαραγωγή των καρκινικών κυττάρων, οι αναστολείς πρωτεάσης επιβραδύνουν τη διαίρεση των καρκινικών κυττάρων και το φυτικό οξύ που επιβραδύνει επίσης την εξέλιξη των όγκων είναι όλα συστατικά των φασολιών. Τα φασόλια περιέχουν φυλλικό οξύ – μια βιταμίνη Β που μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παγκρέατος.
2. Σπόροι και έλαιο Μαύρου Κύμινου: Επίσης γνωστό ως μαύρο κύμινο, μαύρος σπόρος κύμινο, ή μαύρος σπόρος – υπάρχουν επί του παρόντος 656 ομότιμες μελέτες σχετικά με αυτό το καταπληκτικό φαγητό. Αυτός ο σπόρος έχει τη δυνατότητα να σταθεροποιεί και να ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Ο Δρ Hwyda Arafar M.D., PhD χρησιμοποίησε μαύρο κύμινο για τη θεραπεία ασθενών με καρκίνο του παγκρέατος με εκπληκτικά αποτελέσματα 80% κυτταρικού θανάτου.
3. Καρότα: Τα καρότα είναι γεμάτα με β-καροτένιο, ένα αντιοξειδωτικό που οι επιστήμονες πιστεύουν ότι προστατεύει τις κυτταρικές μεμβράνες από βλάβες από τοξίνες και επιβραδύνει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων. Επιπλέον, επειδή τα καρότα παρέχουν αντιοξειδωτικά, μπορούν να βοηθήσουν στη μάχη με τον HPV. Τα καρότα μπορεί επίσης να αποδειχθούν ωφέλιμα στη θεραπεία της λευχαιμίας.
4. Λαχανικά σταυροειδών: Τα λαχανικά σταυρόφυτα όπως το το μπρόκολο, το λάχανο, το λάχανο, τα μανιτάρια και το κουνουπίδι περιέχουν σουλφοραφάνη και ινδολο-3-καρβινόλες (I3Cs). Αυτοί είναι δύο ισχυροί αγωνιστές καρκίνου. Σε μελέτες που διεξήχθησαν από το Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας για τον Καρκίνο και το Αμερικανικό Ινστιτούτο για τον Καρκίνο, το μπρόκολο και τα άλλα σταυροειδή λαχανικά ήταν πιο προστατευτικά κατά του καρκίνου του στόματος, του οισοφάγου και του στομάχου. Μπορείτε επίσης να τρώτε φύτρα μπρόκολου, για μια ακόμα μεγαλύτερη θρεπτική ώθηση.
5. Σκόρδο: Οι ίδιες ενώσεις θείου που δίνουν στο σκόρδο την έντονη οσμή του μπορούν να σταματήσουν τον καρκίνο, να επιταχύνει την επισκευή του DNA και να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα. Μην ξεχάσετε να συμπεριλάβετε και άλλα τρόφιμα από την ομάδα των αλλιοειδών κρεμμύδια, πράσα, ασκαλώνια και σχοινόπρασο. Το θείο αυτής της ομάδας τροφίμων μπορεί να προκαλέσει το θάνατο των κυττάρων του καρκίνου του προστάτη, του παχέος εντέρου, του μαστού και του πνεύμονα.
6. Τζίντζερ: Το τζίντζερ έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και μπορεί να επιβραδύνει την ανάπτυξη του καρκίνου. Η πικάντικη ρίζα είναι επίσης χρήσιμη για την ανακούφιση της ναυτίας, των ημικρανιών, των πονόλαιμων των μυών και της αρθρίτιδας. Η αντιφλεγμονώδης δύναμη του τζίντζερ σκοτώνει κύτταρα καρκίνου των ωοθηκών σε δοκιμαστικό σωλήνα ταχύτερα από χημειοθεραπεία, σύμφωνα με μελέτη που έγινε στο Πανεπιστήμιο του Michigan Comprehensive Cancer Center.
7. Σταφύλια και ρεσβερατρόλη: Η έρευνα δείχνει ότι η ρεσβερατρόλη προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της φλεγμονής και της πρόληψης της οξείδωσης της LDL χοληστερόλης. Βοηθά επίσης στον περιορισμό της εξάπλωσης των καρκινικών κυττάρων και προκαλεί τον θάνατο των καρκινικών κυττάρων. Αν ψάχνετε για να αυξήσετε την κατανάλωση ρεσβερατρόλης, εξετάστε τα σταφύλια τα blueberries, τα cranberries και το ρόδι, τα οποία προσφέρουν ένα ευρύ φάσμα αντιοξειδωτικών. (Απλά φροντίστε να αποφύγετε τις ποικιλίες σταφυλιών χωρίς σπόρους
8. Πράσινο τσάι: Πλούσιο σε πολυφαινόλες και κατεχίνες, συγκεκριμένα EGCG (epigallocatechin gallate ). Η EGCG είναι σκληρή για τα καρκινικά κύτταρα. Αυτό το ισχυρό αντιοξειδωτικό βοηθά στην αποτοξίνωση του ήπατος και καθυστερεί την ανάπτυξη του καρκίνου. Εργαστηριακές μελέτες έχουν βρει ότι οι κατεχίνες στο πράσινο τσάι μπορούν να συρρικνώσουν τους όγκους και να μειώσουν την ανάπτυξη των κυττάρων του όγκου.
9. Ρόδι: Αυτός ο καρπός προσφέρει αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτικά οφέλη. Μελέτες δείχνουν ότι αυτό το φρούτο μπορεί να αναστείλει σημαντικά την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων του προστάτη. Εάν αγοράζετε χυμό, φροντίστε να διαβάσετε τις ετικέτες, καθώς ο εμφιαλωμένος χυμός περιέχει συνήθως πολύ υψηλές ποσότητες ζάχαρης και συνήθως είναι υπερβολικά επεξεργασμένος για να αξίζει να αγοράσετε.
10. Θαλασσινά λαχανικά: Kelp, kombu, hijiki, nori και arame είναι πολύ πλούσια σε μεταλλα και βιταμίνες τρόφιμα τα οποία μπορούν εύκολα να προστεθούν σε σούπες, σαλάτες, ρύζι ή πιάτα με noodles. Τα θαλασσινά λαχανικά προσφέρουν μια σειρά από θρεπτικά και θεραπευτικά οφέλη.
Για παράδειγμα, το Kelp βοηθά στην απομάκρυνση ραδιενεργών σωματιδίων και βαρέων μετάλλων από το σώμα.
Το Kombu βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και είναι άφθονο σε ιώδιο, καροτίνες, βιταμίνες B, C, D και E και είναι επίσης ένα φύλλο υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες που περιέχει επίσης ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο, σίλικα, σίδηρο και ψευδάργυρο.
Επιπλέον, το hijiki ενισχύει τoύς δολοφόνος T-κύτταρα για την προστασία της νόσου. Το Nori είναι πλούσιο σε όλα τα καροτένια, ασβέστιο, σίδηρο, ιώδιο και φώσφορο. Επιπλέον, η arame είναι μία από τις πλουσιότερες πηγές ιωδίου. Με την ευκαιρία, οι βοτανολόγοι χρησιμοποιούν Arame για να βοηθήσουν στη μείωση των ινομυωμάτων του μαστού και της μήτρας. Τα αποξηραμένα φύκια μπορούν επίσης να κονιοποιηθούν για χρήση σε λουτρά αποτοξίνωσης.
11. Σπανάκι: Αυτό το ευπροσάρμοστο πράσινο φαγητό περιέχει λουτεΐνη και ζεαξανθίνη. Αυτά τα καροτενοειδή απομακρύνουν ασταθή μόρια και ελεύθερες ρίζες από το σώμα σας. Βρίσκονται επίσης σε άλλα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.
Ενδιαφέρον είναι ότι μια μελέτη NIH / AARP με περισσότερους από 490.000 ανθρώπους διαπίστωσε ότι τα άτομα που έτρωγαν περισσότερο σπανάκι ήταν λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν καρκίνο του οισοφάγου. Μερικές μελέτες υποδεικνύουν ότι τα καροτενοειδή στο σπανάκι και σε άλλα τρόφιμα μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών, του ενδομητρίου, του πνεύμονα και του παχέος εντέρου.
12. Φράουλες: Αυτό το μούρο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά όπως η βιταμίνη C και το ελλαγικό οξύ. Επιπλέον, το ελλαγικό οξύ – στις φράουλες – έχει αντικαρκινικές ιδιότητες οι οποίες υπερφορτίζουν τα ένζυμα για να επιβραδύνουν την ανάπτυξη των όγκων.
Όλα τα μούρα περιέχουν ισχυρά αντιοξειδωτικά, πράγμα που σημαίνει ότι φυσικά σταματούν τη διαδικασία στο σώμα που δημιουργεί ελεύθερες ρίζες που βλάπτουν τα κύτταρα σας. Επιπλέον μούρα πλούσια σε φλαβονοειδή όπως τα raspberries, blueberries, blackberries and cranberries είναι επίσης ισχυρά αντιοξειδωτικά και θεωρούνται προστατευτικό φαγητό. Απλά φροντίστε να αγοράσετε ποικιλίες χωρίς χημικά – για προφανείς λόγους.
13. Ντομάτες: Το λυκοπένιο είναι ένα εξαιρετικά συμπυκνωμένο αντιοξειδωτικό στις ντομάτες. Πολλές μελέτες υποδεικνύουν ότι μια δίαιτα πλούσια σε λυκοπένιο συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη.
Στις εργαστηριακές εξετάσεις, το λυκοπένιο έχει σταματήσει την ανάπτυξη άλλων τύπων καρκινικών κυττάρων, συμπεριλαμβανομένου του μαστού, του πνεύμονα και του ενδομητρίου. Άλλα τρόφιμα που περιέχουν λυκοπένιο περιλαμβάνουν καρπούζι, ροζ γκρέιπφρουτ και κόκκινες πιπεριές. Και ενώ η τακτική κατανάλωση ντομάτας και πιπεριών συνδέεται με χαμηλότερους κινδύνους πολλών καρκίνων, ειδικά καρκίνου του προστάτη, έχει ένα μειονέκτημα, το οποίο είναι η σολάνίνη. Με άλλα λόγια, εάν έχετε οποιαδήποτε φλεγμονή στο σώμα σας, η κατανάλωση τροφίμων με σολανίνη είναι πολύ πιθανό να επιδεινώσει την κατάσταση.
14. Κουρκουμίνη: Η κουρκουμίνη είναι ένα από τα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά που βρέθηκαν στο κουρκούμη και έχει πολλά οφέλη για την υγεία. Έχει μελετηθεί εκτεταμένα για την ικανότητά του να σκοτώνει πολλές γραμμές καρκίνου. Ο James A. Duke, εθνοβοτανιστής, δημοσίευσε 700 μελέτες για την κουρκουμίνη .
Σε καμία περίπτωση δεν είναι αυτός ο πλήρης κατάλογος αντικαρκινικών τροφών – αλλά ελπίζουμε ότι αυτή η σύντομη λίστα θα σας δώσει κάποιο επιπλέον κίνητρο για να φροντίσετε καλύτερα τον εαυτό σας, τρώγοντας καλύτερα.
“Το φαγητό που τρώτε μπορεί να είναι είτε η ασφαλέστερη και πιο ισχυρή μορφή της ιατρικής είτε η πιο αργή μορφή δηλητηρίου” – Ann Wigmore
Ο συντάκτης: Μετά από δεκαέξι χρόνια αγωνίας με την Πολλαπλή Χημική Ευαισθησία (MCS), η Ελισέ Μακ Φάρλαντ ανέκτησε την υγεία της μέσω εναλλακτικών μεθόδων θεραπείας. Ήταν αυτή η εμπειρία που την ενθάρρυνε να ακολουθήσει μια εκπαίδευση στη φυσική υγεία. Έχει τους ακόλουθους τίτλους: Πτυχίο Επιστήμης στην Ολιστική Διατροφή, Πιστοποιημένος Ψυχολόγος Αναζωογόνησης, Δίπλωμα στην Κλινική Ομοιοπαθητική, Ιατρός της Νευροπάθειας, EFT-ADV και Master Herbalist. Μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της στο MyHealthMaven.com
Βιβλιογραφικές αναφορές:
https://www.greenmedinfo.com/blog/link-between-nightshades-chronic-pain-and-flammation
https://www.ncbi.nlm.nih.gov
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed?term=nigella%20sativa
https://www.greenmedinfo.com/substance/turmeric
Αφήστε ένα σχόλιο