Η ρεσβερατρόλη, ουσία που περιέχει το κόκκινο κρασί, απομακρύνει από τον οργανισμό τα κύτταρα με τη μεγαλύτερη βλάβη, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο.
Σε νέα έρευνα, επιστήμονες εξήγησαν πώς η ρεσβρετρόλη που περιέχεται στο κόκκινο κρασί βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου στο κεφάλι και στο λαιμό.
Ο Dr. Robert Sclafani, του University of Colorado Cancer Center, δήλωσε ότι αν και το αλκοόλ θεωρείται σημαντικός παράγοντας κινδύνου για τον καρκίνο στο κεφάλι και στο λαιμό, η υπερβολική κατανάλωση βλάπτει τα κύτταρα αλλά η ρεσβερατρόλη εξουδετερώνει τα κύτταρα που έχουν υποστεί βλάβη και δεν μπορούν να οδηγήσουν σε καρκίνο.
Σύμφωνα με τον Sclafani, όσο περισσότερο πίνει κάποιος τόσο μεγαλύτερη βλάβη στο DNA συσσωρεύει και τόσο πιθανότερο είναι ένα ή περισσότερα κύτταρα να συσσωρεύσουν το συγκεκριμένο είδος βλάβης στο DNA, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο.
Η ρεσβερατρόλη απομακρύνει τα κύτταρα με τη μεγαλύτερη βλάβη- αυτά που είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν καρκίνο.
Σύμφωνα με τον Sclafani, η ρεσβερατρόλη στο κόκκινο κρασί δεν είναι μαγική συνταγή που θα μπορούσε τελείως να ακυρώσει την καρκινογόνο επίδραση του αλκοόλ, αλλά σκοτώνοντας τα πιο επικίνδυνα κύτταρα θα μπορούσε να μειώσει την πιθανότητα η χρήση του αλκοόλ να προκαλεί καρκίνο.
Κλινικές δοκιμές εξετάζουν την ικανότητα της ρεσβερατρόλης να εμποδίζει τον καρκίνο στο παχύ έντερο και το ήπαρ. Ο Dr. Sclafani και ο Dr. Rajesh Agarwal σχεδιάζουν να δοκιμάσουν τη ρεσβερατρόλη στην πρόληψη και πιθανόν στην αγωγή κατά του καρκίνου στο κεφάλι και σο λαιμό, καθώς και σε άλλα είδη.
Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘’Advances in Experimental Medicine and Biology.’’
Πηγές: ‘’Advances in Experimental Medicine and Biology.’’
Αφήστε ένα σχόλιο