) Το λεμόνι είναι μια νόστιμη προσθήκη στα τρόφιμα και τα ποτά, αλλά και ένα αγαπημένο άρωμα αρωματοθεραπείας. Ωστόσο, τα οφέλη από το λεμόνι ξεπερνούν τη γεύση του εσπεριδοειδούς και το άρωμά του. Τα λεμόνια, ειδικά οι φλούδες, μπορούν επίσης να φέρουν τεράστια αντικαρκινικά οφέλη.
Οι φλούδες λεμονιών περιέχουν βασικές ενώσεις που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα για να καταπολεμήσουν αποτελεσματικότερα τον καρκίνο. Η επιστήμη ολοένα και περισσότερο καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα φυσικά φυτοθρεπτικά συστατικά που απαντώνται σε φυτικά τρόφιμα μπορούν να ξεπεράσουν τη χημειοθεραπεία – χωρίς επιβλαβείς παρενέργειες.
Το D-limonene στο λεμόνι προσφέρει ισχυρές αντικαρκινικές ιδιότητες
Η κύρια ένωση στο λεμόνι που είναι υπεύθυνη για την αντικαρκινική επίδρασή της είναι τα φυσικά απαντώμενα τερπένια, ιδιαίτερα το δ-λιμονένιο. Τα οφέλη του d-limonene περιλαμβάνουν τόσο την πρόληψη όσο και τη θεραπεία του καρκίνου.
Μια μελέτη του Κέντρου Καρκίνου του Πανεπιστημίου της Αριζόνα αξιολόγησε 43 γυναίκες νεοδιαγνωσμένες με καρκίνο του μαστού. Σε κάθε γυναίκα δόθηκαν 2 γραμμάρια λιμονένιου ημερησίως μεταξύ 2 και 6 εβδομάδων πριν προγραμματιστούν να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση.
Ο ιστός του μαστού και το αίμα συλλέχθηκαν για να προσδιοριστούν τα επίπεδα d-λιμονενίου καθώς και αλλαγές σε βασικούς βιοδείκτες που σχετίζονται με τον καρκίνο του μαστού. Υπήρξε μείωση 22 τοις εκατό στους δείκτες όγκου του μαστού, συμπεριλαμβανομένης της κυκλίνης D1, μιας από τις πλέον υπερεκφραζόμενες πρωτεΐνες και γονίδια σε περιπτώσεις καρκίνου του μαστού. Σημειώθηκε ότι το καταναλωθέν d-limonene έγινε πολύ συμπυκνωμένο στον επηρεασμένο ιστό του μαστού.
Τα οφέλη του λεμονιού περιλαμβάνουν 22 αντικαρκινικές ενώσεις, μειώνοντας τον κίνδυνο κατά 50%
Οι ακριβείς λόγοι για τους οποίους τα τερπένια είναι τόσο αποτελεσματικά κατά του καρκίνου δεν είναι πλήρως γνωστά. Ωστόσο, φαίνεται να σταματούν την πρόοδο του καρκίνου καθώς επίσης και να εμποδίζουν την ανάπτυξή του. Όταν το d-λιμονένιο συνδυάζεται με περιγλυλική αλκοόλη, τα αντικαρκινικά αποτελέσματά του ενισχύονται ακόμη περισσότερο.
Τα δέρματα λεμονιών περιέχουν επίσης τροποποιημένη πηκτίνη εσπεριδοειδών (MCP) που απορροφάται εύκολα από την κυκλοφορία του αίματος και το πεπτικό σύστημα. Το MCP έχει βρεθεί αποτελεσματικό στην παρεμπόδιση της εξάπλωσης του καρκίνου του μαστού, του προστάτη και του δέρματος στο σώμα. Λιμονοειδή σε φλούδες εσπεριδοειδών είναι αυτά που τους δίνουν την πικρή γεύση τους. Ωστόσο, επιβραδύνουν επίσης την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων και προκαλούν απόπτωση ή αυτοκτονία των καρκινικών κυττάρων.
Συνολικά, τα λεμόνια περιέχουν 22 αντικαρκινικές ενώσεις, γεμίζοντας μια ισχυρή αντικαρκινική γροθιά. Αυτές οι ενώσεις είναι ιδιαιτέρως προστατευτικές κατά των καρκίνων του στόματος, του στομάχου, του φάρυγγα και του λάρυγγα.
Η Κυτταρική αποτοξίνωση είναι η καρδιά των πολλών πλεονεκτημάτων του λεμονιού
Ο Οργανισμός Επιστημονικής και Βιομηχανικής Έρευνας της Κοινοπολιτείας (CSIRO) της Αυστραλίας εκτιμά ότι η κατανάλωση εσπεριδοειδών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου κατά περίπου 50%. Στην Ayurvedic ιατρική, οι φλούδες λεμονιού χρησιμοποιούνται επίσης για τον καθαρισμό και την αποτοξίνωση του ήπατος.
Το D-λιμονένιο είναι διαθέσιμο ως συμπλήρωμα, αλλά μπορεί επίσης να ληφθεί με την κατανάλωση της φλούδας λεμονιού και των σπογγώδους λευκών εσωτερικών τμημάτων. Καταναλώστε βιολογικά λεμόνια και πλύνετε καλά το εξωτερικό πριν τα καταναλώσετε.
Ένα μέσο λεμόνι που περιλαμβάνει τη φλούδα περιέχει περίπου 300 mg d-λιμονένιο. Σκεφτείτε το τρίψιμο της φλούδας του λεμονιού για να το σερβίρετε σε σαλάτες, επιδόρπια, μαγειρεμένα λαχανικά και κυρίως πιάτα. Μπορεί επίσης να αναμιχθεί σε smoothies.
Πρόσθετες διαιτητικές πηγές του d-limonene περιλαμβάνουν τις φλούδες άλλων εσπεριδοειδών καθώς και τα κεράσια, τα μούρα και τα βότανα όπως ο βασιλικός, η μέντα, το θυμάρι και το δενδρολίβανο.
Πηγές για αυτό το άρθρο περιλαμβάνουν:
NIH.gov
DoctorMurray.com
Springer.com
Αφήστε ένα σχόλιο