Οι επιστήμονες από καιρό πιστεύουν ότι υπάρχει αμφίδρομη επικοινωνία μεταξύ του εντέρου και του εγκεφάλου. Στην πραγματικότητα, αδιάσειστα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η μικροβιακός ιστός – η ποικιλία των μικροβίων που ζουν στο ανθρώπινο έντερο – αλληλεπιδρά με το κεντρικό νευρικό σύστημα (ΚΝΣ) και οι επηρεάζει τις λειτουργίες του εγκεφάλου με την πάροδο των ετών. Πρόσφατες μελέτες διαπιστώνουν ακόμη ότι αυτό συμβαίνει μέσω διαφόρων οδών, οι οποίες περιλαμβάνουν νευρικές οδούς, ενδοκρινικές οδούς και ανοσοδιαδρομές. Λόγω της σύνδεσής της με το ΚΝΣ, οι ερευνητές προσπαθούν σήμερα να διαμορφώσουν την μικροβιακή πανίδα του ανθρώπου με την ελπίδα να βελτιωθεί η ανθρώπινη συμπεριφορά και άλλες πτυχές της ψυχικής υγείας.
Σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The American Journal of Gastroenterology, ερευνητές από τη Γερμανία, την Ιρλανδία και την Ιταλία διερεύνησαν την επίδραση ενός προβιοτικού στελέχους γνωστού ως Bifidobacterium longum 1714 ™ στη λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου ως απάντηση στο άγχος. Οι ερευνητές ανέφεραν ότι αυτό το προβιοτικό στέλεχος δεν μειώνει μόνο την πνευματική κόπωση, αλλά μπορεί επίσης να ρυθμίσει τις νευρικές απαντήσεις κατά τη διάρκεια του άγχους που βοηθούν στην καταστολή των αρνητικών συναισθημάτων.
Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι το προβιοτικό στέλεχος Bifidobacterium δεν μειώνει μόνο το άγχος σε ποντικούς, μπορεί επίσης να βελτιώσει τις αποκρίσεις της γνωστικής λειτουργίας και του στρες με τη διαμόρφωση των διαδικασιών του εγκεφάλου. Στους ανθρώπους, οι επιδράσεις της κατανάλωσης προβιοτικών στην εγκεφαλική δραστηριότητα έχουν αποτελέσει αντικείμενο επιστημονικού ενδιαφέροντος εδώ και αρκετό καιρό.
Οι πρώτες μελέτες αφορούσαν τη χρήση λειτουργικής απεικόνισης μαγνητικού συντονισμού (MRI). Τα αποτελέσματα των πειραμάτων σε ανθρώπους έδειξαν ότι η συμπληρωματική χορήγηση προβιοτικών θα μπορούσε να μεταβάλει τις ενεργοποιήσεις του εγκεφάλου και να επηρεάσει τις συναισθηματικές αποκρίσεις σε υγιείς συμμετέχοντες μετά από τέσσερις εβδομάδες παρέμβασης.
Σε μια προσπάθεια περαιτέρω κατανόησης του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί αυτό,και προσδιορισμού των επιπτώσεων ενός συγκεκριμένου βακτηριακού στελέχους, οι ερευνητές διεξήγαγαν μια τυχαιοποιημένη, διπλή-τυφλή, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο δοκιμή, στην οποία συμμετείχαν υγιείς άνδρες και γυναίκες ηλικίας 18 έως 50 ετών. Χρησιμοποιούσαν μια μέθοδο νευροαπεικόνισης που ονομάζεται μαγνητοεγκεφαλογραφία (MEG) για να διερευνήσει τις επιδράσεις του B. longum 1714 ™ στη λειτουργία του εγκεφάλου μετά από έκθεση σε κοινωνικό άγχος.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα τυποποιημένο παράδειγμα Cyberball Game (CBG) για να προκαλέσουν κοινωνικό άγχος με κοινωνικό αποκλεισμό ή απόρριψη. Υπολόγισαν ότι η συμπλήρωση με το B. longum 1714 ™ για τέσσερις εβδομάδες μπορεί να μεταβάλει την εγκεφαλική δραστηριότητα σε κατάσταση ηρεμίας και τις νευροφυσιολογικές αντιδράσεις των υγιών συμμετεχόντων στο κοινωνικό άγχος που προκαλείται από το CBG.
Οι ερευνητές μέτρησαν τη δραστηριότητα του εγκεφάλου κάθε συμμετέχοντα πριν και μετά την προβιοτική λήψη και πριν και κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Πριν προκληθεί το κοινωνικό άγχος, σημείωσαν ότι το προβιοτικό στέλεχος επηρέασε την εγκεφαλική δραστηριότητα με τρόπο που συσχετίζεται με αυξημένη ζωτικότητα και μειωμένη πνευματική κόπωση.
Εν τω μεταξύ, κατά τη διάρκεια της CBG, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η πρόσληψη B. longum 1714 ™ επηρέασε την κεντρική επεξεργασία ερεθισμάτων στρες. Σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες, ο προμετωπικός φλοιός (PFC), ο προσωρινός φλοιός και ο πρόσθιος φλοιός του κόλπου (ACC) είναι οι τρεις περιοχές του εγκεφάλου που εμπλέκονται στη νευρική επεξεργασία του επαγόμενου από το CBG στρες.
Οι ερευνητές το επιβεβαίωσαν μέσω του MEG και ανέφεραν ότι το B. longum 1714 ™ ήταν σε θέση να τροποποιήσει τις νευρικές απαντήσεις σε αυτές τις περιοχές κατά τη διάρκεια του κοινωνικού στρες. Αυτό επιβεβαιώθηκε από τις αλλαγές στις νευρικές ταλαντώσεις τόσο στο PFC όσο και στο ACC. Οι ερευνητές πίστευαν ότι αυτές οι αλλαγές αντιστοιχούν στην αντίθετη ρύθμιση των αρνητικών συναισθημάτων ως απάντηση στο κοινωνικό άγχος.
“Ως ερευνητές στο φαινόμενο placebo, έχουμε [σκεπτικιστές] σχετικά με πολλούς από τους ισχυρισμούς που έγιναν σχετικά με τα προβιοτικά και τον άξονα του εντέρου”, δήλωσε ο Paul Enck, ερευνητής του Πανεπιστημίου του Tubingen στη Γερμανία και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης.
“Πιστεύουμε ότι τα αποτελέσματα είναι καινοτόμα και παρέχουν μια επιστημονική βάση για να αξιολογήσουμε την πραγματική επίδραση συγκεκριμένων βακτηριακών στελεχών στον εγκέφαλο”, πρόσθεσε.
Ο Enck και οι συνεργάτες του δεν διερεύνησαν τις κλινικές επιδράσεις του B. longum 1714 ™ επειδή η μελέτη τους δεν σχεδιάστηκε για να ανιχνεύει τις διαφορές
Πηγές:
Journals.LWW.com
NutraIngredients.com
OnlineLibrary.Wiley.com
ScienceDirect.com
Αφήστε ένα σχόλιο