Όταν οι γυναίκες λαμβάνουν κάποιο συμπλήρωμα διατροφής που περιέχει μεταξύ άλλων ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, όπως π.χ. matruelle, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τα παιδιά τους εμφανίζουν λιγότερα συμπτώματα κρυώματος και νόσους μικρότερης διάρκειας, σύμφωνα με νέα έρευνα. Σε ηλικία ενός και τριών μηνών, εμφάνισε συμπτώματα κρυώματος, περίπου το 38% των βρεφών των οποίων οι μητέρες έλαβαν συμπλήρωμα διατροφής που περιείχε Ω-3 λιπαρά οξέα (DHA), σε σύγκριση με περίπου 45% των βρεφών των οποίων οι μητέρες έλαβαν εικονικό φάρμακο κατά τη διάρκεια της κύησης. «Τα δεδομένα υποδεικνύουν ότι η διάρκεια των περισσότερων από τα συμπτώματα που εξετάσαμε ήταν μικρότερη όταν οι γυναίκες είχαν λάβει Ω-3 λιπαρά οξέα. Επιπλέον, όπως είπε η επικεφαλής συγγραφέας Usha Ramakrishnan, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Hubert Department of Global Health του Rollins School of Public Health του Emory University στην Ατλάντα, η πιθανότητα κρυώματος ήταν ελαφρώς μικρότερη. Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο τεύχος Σεπτεμβρίου του Pediatrics. Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ και το March of Dimes Foundation.
Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα όπως τόνισε ο Dr. Νικόλαος Αυγ. Λινάρδος, Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών & Γενικός Γραμματέας Ελληνικής Μαιευτικής & Γυναικολογικής Εταιρείας, είναι μια κατηγορία θρεπτικών ουσιών που θεωρούνται σημαντικές για την ανάπτυξη των νεύρων και του αμφιβληστρο- ειδούς κατά τη διάρκεια της κύησης. Συχνά λαμβάνονται μέσω της διατροφής με ψάρια. Ωστόσο, οι προβληματισμοί σχετικά με τη μόλυνση των ψαριών από υδράργυρο έχουν οδηγήσει σε συστάσεις προς τις εγκύους να περιορίσουν την κατανάλωση ψαριών. Οι έγκυοι επίσης θα πρέπει να αποφεύγουν τελείως ορισμένα ψάρια, όπως ο ξιφίας. Στη μελέτη συμμετείχαν περισσότερες από 800 Μεξικανές. Οι μισές συμμετέχουσες επιλέχθηκαν τυχαία για ένταξη στην ομάδα θεραπείας ενώ οι άλλες μισές έλαβαν ένα δισκίο εικονικού φαρμάκου ημερησίως. Οι γυναίκες στην ομάδα θεραπείας λάμβαναν 400 χιλιόγραμμα Ω-3 λιπαρών οξέων κάθε μέρα, ξεκινώντας από την 18η έως την 22η εβδομάδα της κύησης. Η θεραπεία συνεχίστηκε τουλάχιστον έως τη γέννηση του παιδιού.
Τα βρέφη αξιολογήθηκαν σε ηλικία ενός, τριών και έξι μηνών και οι μητέρες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με την υγεία των παιδιών τους. Ως βοήθημα μνήμης, ζητήθηκε επίσης από τις μητέρες να κρατούν ημερολόγιο στο οποίο θα κατέγραφαν κάθε σύμπτωμα νόσου. Τα βρέφη στην ομάδα των Ω-3 λιπαρών οξέων σημείωσαν 24% μείωση της εμφάνισης συμπτωμάτων κρυώματος στον ένα μήνα σε σύγκριση με τα βρέφη των οποίων οι μητέρες έλαβαν εικονικό φάρμακο. Επίσης, στον ένα μήνα, τα βρέφη των οποίων οι μητέρες έλαβαν το συμπλήρωμα σημείωσαν 26% συντομότερη διάρκεια βήχα, 15% μικρότερο χρόνο με φλέμα και 30% μικρότερη διάρκεια συριγμού. Στους τρεις μήνες, τα βρέφη στην ομάδα του DHA ήταν επίσης άρρωστα για 14% λιγότερο διάστημα. Τέλος, στους έξι μήνες, τα βρέφη των οποίων οι μητέρες έλαβαν συμπλήρωμα διατροφής Ω-3 λιπαρών οξέων, σημείωσαν μικρότερη διάρκεια πυρετού, ρινικής καταρροής και προβλημάτων αναπνοής. Η Ramakrishnan είπε ότι είναι πιθανό το DHA να ενισχύει την ανοσοαπόκριση των βρεφών. Η Δρ Jennifer Wu, μαιευτήρας και γυναικολόγος στο Lenox Hill Hospital της Νέας Υόρκης, είπε, «Πάντα συνιστούσαμε τη λήψη Ω-3 λιπαρών οξέων στις εγκύους για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος και η συγκεκριμένη μελέτη προσφέρει άλλον έναν καλό λόγο». Ο Δρ. Λινάρδος συνιστά στις γυναίκες που σκέφτονται να μείνουν έγκυες να ξεκινήσουν τη λήψη πολυβιταμινούχου συμπληρώματος διατροφής που περιέχει μεταξύ άλλων και Ω_3 λιπαρά οξέα, περίπου τρεις μήνες πριν από την κύηση και να συνεχίσουν καθ’ όλη τη διάρκειά της. «Αν η λήψη τους δεν γίνει εγκαίρως, μπορεί να υπάρξουν ελλείψεις στη σωστή διατροφή», πρόσθεσε.
Βιβλιογραφία
Usha Ramakrishnan, Ph.D., αναπληρώτρια καθηγήτρια, Hubert Department of Global Health, Rollins School of Public Health και διευθύντρια του προπτυχιακού προγράμματος Nutrition and Health Sciences, τμήμα Biological and Biomedical Sciences, Emory University, Ατλάντα
Jennifer Wu, M.D., μαιευτήρας/γυναικολόγος, Lenox Hill Hospital, Νέα Υόρκη. Σεπτέμβριος 2011 Pediatrics
Αφήστε ένα σχόλιο