Ποιός δεν θα ήθελε να περιορίσει στο μισό τη πιθανότητα να πάθει κρυολόγημα ή να συνέλθει γρήγορα από αυτό σε περίπτωση που κολλήσει. Η λύση λέγεται εχινάκια. Σε αυτό κατέληξαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του κονέκτικατ, στην οποία επανεξετάστηκαν ενδελεχώς 14 έρευνες του παρελθόντος για το βότανο εχινάκια.
Διαπίστωσαν ότι η λήψη εχινάκιας μπορεί να περιορίσει τι πιθανότητα κρυολογήματος έως και 58% ενώ στην περίπτωση που κάποιος έχει ήδη κρυολόγημα τον βοηθάει να αναρρώσει μιάμιση μέρα πιο νωρίς.
Τελευταία έρευνα η οποία δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση “Lancet” επιβεβαιώνει τις θεραπευτηκές ιδιότητες της εχινάκια, ειδικά σε σχέση με το κρυολόγημα. Βέβαια αυτό είναι κάτι που ήταν ήδη γνωστό απο παλιά. Ωστόσο οι επιστήμονες δεν υποστήριξαν επίσημα αυτή τη θέση μέχρι να γίνουν πειράματα μεγαλύτερης κλίμακας τα οποία τα έχουν σαν σκοπό να καθοριστεί η δοσολογία.
Echinacea – εχινάκια : ενάντια σε κάθε είδους λοιμωξιογόνους παράγοντες
Αν πάρουμε εχινάκεια, σε μερικές εβδομάδες, διεγείρεται το άνοσο μας σύστημα και ενδυναμώνεται ο οργανισμός μας ενάντια σε κάθε είδους λοιμωξιογόνους παράγοντες, ιούς και βακτηρίδια! |
Αιτίες κοινού κρυολογήματος
Το κοινό κρυολόγημα μπορούν να το προκαλέσουν πάνω από 200 ιοί οι οποίοι μούνουν το αναπνευστικό σύστημα. Η εχινάκια διαθετει πολλά φυσικά συστατικά τα οποία ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Δύσκολα εντοπίζεται πιο από όλα αυτά τα συστατικά μπορεί και προφυλάσσει τον οργανισμό μας από την εκδήλωση των συμπτωμάτων του κρυολογήματος. Για παράδειγμα σε έρευνες παρατηρήθηκε ότι η εχινάκια έχει μειωμένη αποτελεσματικότητα απέναντι στους ρινοϊούς. Οι δοκιμές έδειξαν ότι μόνο το 35% των ασθενών οι οποίοι είχαν μολυνθεί από ρινοϊούς παρουσίασαν βελτίωση μετά τη λήψη εχινάκιας.
Ο Κρέγκ Κόλμαν ο οποίος ήταν ο επικεφαλής της προαναφερθείσας έρευνα δήλωσε στο “Indepedent” : “Με περισσότερους από 200 ιούς ικανούς να προκαλέσουν κρύωμα η εχινάκια έχει περιορισμένη δράση στους ρινοϊούς αλλά εντυπωσιακή σε άλλα είδη ιών”. Μαλιστα, ακόμη μια έρευνα έδειξε ότι η σύγχρονη λήψη εχινάκιας και Βιταμίνης C περιορίζει τον κίνδυνο εμφάνισης κοινού κρυολογήματος κατά 86%, ωστόσο, δεν γνωρίζουμε γιατί ακριβώς συμβαίνει αυτό.
Η κλασική ιατρική δεν διαθέτει απάντηση απέναντι στην εχινάκια
Ο αναπληρωτής καθηγητής Φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Γιώργος Παπαδόπουλος λέει “Η εχινάκια είναι πολύ γνωστό βότανο και κυκλοφορεί στην Ελλάδα σε διάφορες μορφές:
σταγόνες, χάπια, κάψουλες. Συνιστάται όταν κάποιος παρουσιάζει τα πρώτα συμπτώματα ή όταν στο περιβάλλον του υπάρχουν άνθρωποι που είναι κρυωμένοι. Η κλασική ιατρική δεν έχει κάτι αντίστοιχό της. Στη δεκαετία του ΄80 θεωρείτο ότι προληπτικά για το κρύωμα θα πρέπει να παίρνουμε βιταμίνη C αλλά και αυτή η αντίληψη σήμερα έχει υποχωρήσει. Η εχινάκια βοηθά γενικά στις λοιμώξεις. Όλα τα βότανα πάντως δεν δρουν με τον ίδιο τρόπο σε κάθε άνθρωπο. Παρ΄ ότι είναι φυτό της Αμερικής έχουν γίνει πολλές προσπάθειες να καλλιεργηθεί σε βοτανικούς κήπους στην Κεντρική Ευρώπη- την Ελβετία και τη Γερμανία. Πρέπει να ξέρετε πάντως ότι το όνομά της είναι ελληνικό. Ονομάζεται έτσι επειδή το κέντρο του λουλουδιού είναι πολύ φουσκωμένο και μοιάζει με αχινό».
Οι ιδιότητες της εχινάκια
Η εχινάκια είναι ομάδα 9 φυτών συγγενικών μεταξύ τους και είναι αυτότφυτη στη Βόρεια Αμερική και ένα από τα πιο γνωστά βότανα. Η echinacea angustifolia, η echinacea pallida και η echinacea purpurea χρησιμοποιούνται για την πρόληψη και θεραπεία του κρυολογήματος χωρίς να γνωρίζουμε ακόμη που ακριβως επιδρούν. Τα τρία παραπάνω είδη περιέχουν συστατικά σε διαφορετική δοσολογία . Υπάρχει η άποψη ότι τα συστατικά αυτά, όπως οι αλκαμίδες και οι πολυσακχαρίτες, ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Πάνω απο 800 προϊόντα περιέχουν εχινάκια σύμφωνα με την μελέτη. Η εχινάκια λόγω του ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό και περιέχει αντιβιοτικά, πιστεύεται, ότι έχει αντιγηραντική δράση.
Απο την χημεία στην φύση
Από το 1980 και έπειτα είδαμε έναν καταιγισμό από χημικά συντεθειμένα φάρμακα. Πλέον, όμως, βλέπουμε μια επιστροφή στις πιο ήπιες, ασφαλείς και αποτελεσματικές θεραπείες.
Η εχινάκια, φαρμακευτικό βότανο, έχει μελετηθεί εκτενώς από τους επιστήμονες για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Από αισθητική άποψη πρόκειται για ένα όμορφο, εντυπωσιακό φυτό.
Η χρήση της εχινάκια στο περασμα του χρόνου.
Η εχινάκια συναντάται στη Βόρεια Αμερική. Λέγεται και φυτό των Ινδιάνων γιατί το χρησιμοποιούσαν για να θεραπεύουν διάφορες μολύνσεις αλλά και για άλλους σκοπούς, όπως τη θεραπεία της δυσπεψίας και για την ανάρρωση από δαγκώματα φιδιού. Το ύψος της εχινάκια είναι περίπου 1 με 1,5μ και τα άνθη του είναι μεγάλες μαργαρίτες σε ποικίλα χρώματα, από μοβ και ροζ χρωματισμούς μέχρι λευκά, ανάλογα με την ποικιλία. Άλλα ονόματα για την εχινάκια είναι “κόκκινο χωνάκι”, “βότανο των ινδιάνων”, “red sunflower”, “purple Coneflower”, “Brauneria pallidae” κ.α. Χαρακτηριστικό του είναι ότι έχει αγκάθια ανάμεσα στα άνθη του τα οποία τα διατηρεί ακόμη και όταν αποξηραθεί.
Η ευρωπαϊκή επιτροπή αρμόδια για την καταγραφή, τη μελέτη και την κατάταξη των φαρμακευτικών φυτών (European Scientific Cooperative of Phytotherapy – ESCOP) ως θεραπευτικά φυτά αναγνωρίζει τις:
- Echinacea Pallidae (μόνο η ρίζα)
- Echinacea purpurea (ολόκληρο το φυτό)
- Echinacea purpurea (μόνο η ρίζα)
Χρήση της εχινάκια
Ήδη απο το 1600 υπάρχουν αναφορές για τη θεραπευτική χρήση του φυτού στις βοτανολογίες. Απο το 1800 και ύστερα αρχίζει η καταγραφή του φυτού, στην αρχή εμπειρική και στη συνέχεια πιο συστηματική βασιζόμενη σε επιστημονικές μελέτες. Η μελέτη της έγινε σε όλο τον κόσμο, και κυρίως, στην Αμερική, στη Γερμανία, και στη Μεγάλη Βρετανία. Πειράματα, διπλές τυφλές μελέτες, νοσοκομειακά πρωτόκολα, επιστημονικές ομάδες ασχολήθηκαν με το φυτό και τις θεραπευτικές του ιδιότητες.
Η κύρια χρήση της εχινάκια, προς το παρόν, είναι για λοιμώξεις και ιώσεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος , για τα έλκη, τις πληγές, τις μολύνσεις των αυτιών.
Επιπλέον, η εχινάκια, χρησιμοποιείται και για τις φλεγμονές της φαρυγγικής κοιλότητας, τη ρινοφαρυγγική καταρροή, τα δερματικά προβλήματα, τις δοθιήνες, τη ψωρίαση, τα έλκη, τις πληγές, τα εγκαύματα, τη νεανική ακμή, και την ελκώδη κολίτιδα. Μάλιστα τη τελευταία δεκαετία ερευνάται η δράση της εχινάκια στην αντιμετώπιση της λευκοπενίας η οποία προκαλείται από ακτινοθεραπείες και χημειοθεραπείες.
Τα μοναδικά και ιδιαίτερα δραστικά συστατικά συστατικά της εχινάκια
Η άποψη την οποία έχουν πολλοί επιστήμονες είναι ότι όλο το φυτό (ρίζα, φύλλα, άνθη) είναι πλούσιο σε δραστικές ουσίες. Οι κυριότερες γνωστές έως τώρα ουσίες είναι η εχινακοσίδη, εχινακοσίνη (χημικές ουσίες που έχουν πολυσακχαρίτες i και ii), τα αιθέρια έλαια, τα φλαβονοειδή, η βιταμίνη C, το ελαικό οξύ και άλλες.
Η επιστημονική ομάδα του Dr. Stoll κατάφερε να απομονώσει γλυκοσίδες από την ρίζα της εχινάκια οι οποίες παρουσιάζουν αντιβιοτική δράση με τη εξής αντιστοίχηση: 6mg γλυκοσιδών ισοδυναμεί με 1 διεθνή μονάδα πενικιλίνης.
Δράση των συστατικών της εχινάκια
Οι πολυσακχαρίτες της εχινάκια διεγείρουν τα Τ-λεμφοκύτταρα, τα οποία φροντίζουν για την άμυνα του οργανισμού μας παράγοντας αντισώματα τα οποία καταστρέφουν τους ιούς τα μικρόβια, τους μύκητες και ότι εισβάλει στον οργανισμό ως αντιγόνο. Την δράση του φυτού, την επιβεβαιώνουν πλήθος επιστημονικών μελετών, κυρίων γερμανικών
Βλέπουμε λοιπόν, ότι η εχινάκια έχει αντιική, αντιβιοτική αντιβακτηριακή, αντιφελγμονώδη δράση ενώ διεγείρει και το ανοσοποιητικό σύστημα.
Εδώ και τρεις δεκαετίες η εχινάκια χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση των λοιμόξεων του αναπνευστικού συστήματος και για λόγους πρόληψης. Η αξία του είναι ακόμη μεγαλύτερη αν σκεφτεί κανείς ότι ανάμεσα στις τεκμηριωμένες προτάσεις εναλλακτικής ιατρικής δεν υπάρχει θεραπευτική πρόταση για τις λοιμώξεις.
Σε πολλές μελέτες έχει διαπιστωθεί πως η Echinacea όταν ληφθεί μετά τα πρώτα συμπτώματα γρίπης για 10 μέρες, αυτά είναι αρκετά μικρότερης έντασης και η ασθένεια είναι πιο ήπιας μορφής. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως προφυλακτικό ή κατασταλτικό.
Οι μορφές στις οποίες μπορείτε να βρείτε την εχινάκια είναι:
Κάψουλες
- Αποξηραμένο βότανο
- Φρέσκο βότανο
- Υγρό εκχύλισμα
- Αλοιφές
- Σιρόπια
- Ταμπλέτες
- Αφεψήματα, εγχύματα
Καλύτερη μορφή θεωρούνται τα χάπια και τα αναβράζοντα δισκία γιατί δεν περιέχουν αλκοόλη και μπορούν να χορηγηθούν στα παιδιά στο 1/3 της δόσης για τους ενήλικες
Είναι ασφαλής η χρήση της εχινάκια;
Η εχινάκια δεν είναι τοξικη ενώ σαν παρενέργειες έχουν αναφερθεί μόνο ελαφρά διάρροια και ήπιες στομαχικές διαταραχές. Δεν είναι κατάλληλο να χρησιμοποιείται πάνω από 1,5 μήνα συνεχόμενα. Επίσης η εχινάκια δεν θα πρέπει να λαμβάνεται από άτομα τα οποία πάσχουν από φυματίωση, λευχαιμία, σακχαρώδη διαβήτη, πολλαπλή σκλήρυνση, και λοιπές ανεπάρκειες του ανοσοποιητικού συστήματος, αυτοάνοσα νοσήματα, και πιθανώς ηπατοπάθειες. Επίσης πρέπει να την αποφεύγουν άτομα τα οποία λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα όπως είναι η κορτιζόνη, η αζαθειοπρίνη και κυκλοσπιρίνη.
Παιδιά και εχινάκια
Στα παιδιά 2-6 χορηγούνται 5-10 σταγόνες διαλυμένες σε χυμό πορτοκάλι κατά προτίμηση 3 φορές την ημέρα.
Κλασική ιατρική και εχινάκια
Όπως είδαμε η εχινάκια δεν έχει καποιες σοβαρές παρενέργειες και έχει δυνατή δράση απέναντι στην πρόληψη και καταστολή του κοινού κρυολογήματος. Ωστόσο αν δείτε ότι τα συμπτώματα σεν υποχωρούν πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείτε τον γιατρό σας.
ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ
ΕΝΗΛΙΚΕΣ:
Για πρόληψη προτείνεται η λήψη 30 σταγόνων Echinacea 3 φορές την ημέρα για δύο εβδομάδες ή 3 κάψουλες των 200mgr την ημέρα για δύο εβδομάδες, πριν το φαγητό
Κατά τη νόσο προτείνεται 1 κάψουλα 3 φορές την ημέρα για 6 εβδομάδες ή 40 σταγόνες βάμματος 3 φορές την ημέρα για έξι εβδομάδες (πριν το φαγητό)
ΠΑΙΔΙΑ:
Τα παιδιά ηλικίας 4-8 ετών μπορούν να λαμβάνουν το 1/3 της δόσης που αντιστοιχεί στους ενήλικες, σε σταγόνες
Τα παιδιά ηλικίας 8-12 ετών μπορούν να λαμβάνουν το 1/2 της δόσης που αντιστοιχεί στους ενήλικες, σε σταγόνες.
Αν έχετε πονόλαιμο που συνοδεύει συχνά την γρίπη, χρησιμεύουν οι γαργάρες με αφέψημα Echinacea 3 φορές την ημέρα.
Αφήστε ένα σχόλιο