Δυσκολία στην κατάποση
Τα προβλήματα στην κατάποση μπορεί να προέλθουν από τον καρκίνο και την αντικαρκινική θεραπεία, π.χ. λόγω χειρουργικής επέμβασης στο κεφάλι και στον λαιμό. Ή μπορεί να οφείλονται σε άλλους λόγους. Απευθυνθείτε στον γιατρό σας αν αντιμετωπίζετε δυσκολίες στην κατάποση.
Για να μπορείτε να τρώτε ευκολότερα
- Πάρτε βαθιές ανάσες προτού καταπιείτε. Εκπνεύστε ή βήξτε μετά την κατάποση.
- Φροντίζετε να πίνετε τουλάχιστον οκτώ ποτήρια υγρών κάθε ημέρα. Προτιμάτε να πίνετε υγρά μεταξύ των γευμάτων και όχι μαζί με το φαγητό. Η κατανάλωση υγρών στη διάρκεια του γεύματος σας κάνει να νιώθετε χορτάτοι πιο γρήγορα. Τα υγρά σε θερμοκρασία δωματίου καταπίνονται συνήθως ευκολότερα.
- Τρώτε μικρά, συχνά γεύματα.
- Τα πολτοποιημένα τρόφιμα δεν πρέπει να είναι υπερβολικά παχύρρευστα. Αραιώστε τα αναμιγνύοντάς τα με ζωμό, αραιή σάλτσα, γάλα ή νερό.
- Αν πνίγεστε ή βήχετε ενώ τρώτε, ενημερώστε τον γιατρό σας, ιδίως αν ανεβάζετε ταυτόχρονα και πυρετό.
- Αν έχει αφαιρεθεί χειρουργικά τμήμα της γλώσσας ή της σιαγόνας σας, η μάσηση και οι κινήσεις της γλώσσας θα έχουν περιοριστεί. Η τροφή, αν καταφέρει να φτάσει στον λάρυγγα, θα προχωρήσει μόνη της στην πεπτική οδό. Κάποιος ειδικός λογοθεραπευτής, διαιτολόγος ή και νοσοκόμος μπορεί να σας διδάξει αποτελεσματικές τεχνικές κατάποσης.
Οι παρακάτω συμβουλές επίσης μπορεί να σας φανούν χρήσιμες:
- Τα υγρά που καταναλώνετε πρέπει να είναι όσο παχύρρευστα σας έχει υποδείξει ο διαιτολόγος σας.
- Αποφεύγετε τα πολύ ζεστά ή πολύ κρύα φαγητά.
- Πολτοποιείτε τα φαγητά ώστε να καταπίνονται ευκολότερα.
- Προσθέτετε ζελατίνη σε κέικ, μπισκότα, κράκερ, σάντουιτς, πολτοποιημένα φρούτα και άλλες κρύες τροφές ώστε να γίνονται καλύτερα ανεκτά. (Διαλύστε μια κουταλιά της σούπας ζελατίνη σε δύο φλιτζάνια υγρό και περιχύστε με το διάλυμα).
- Τρώτε με κουτάλι· ελέγχεται καλύτερα από το πιρούνι.
- Ρωτήστε τον διαιτολόγο σας πώς πρέπει να βάζετε την τροφή στο στόμα σας για να μην πνίγεστε.
- Εξασκήστε τη γλώσσα και το σαγόνι σας. Προσπαθήστε να κινήσετε τη γλώσσα και το σαγόνι καλύπτοντας όλο το εύρος της κίνησής τους – βγάλτε έξω τη γλώσσα και μετά μαζέψτε την, ασμουρηθείτε και μετακινήστε το σαγόνι δεξιά και αριστερά.
- Οι υγρές δίαιτες μπορούν να είναι υψηλής ή χαμηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, ανάλογα με το αν υποφέρετε από δυσκοιλιότητα ή διάρροια. Απευθυνθείτε σε έναν ειδικό διαιτολόγο για να σας βοηθήσει να προσαρμόσετε κατάλληλα την ποσότητα φυτικών ινών στη διατροφή σας.
- Αν πνίγεστε ή βήχετε ενώ τρώτε, ενημερώστε τον γιατρό σας, ιδίως αν ανεβάζετε ταυτόχρονα και πυρετό.
Στένωση
Μερικές φορές η χειρουργική αντιμετώπιση του καρκίνου ή η ακτινοθεραπεία μπορεί να προκαλέσουν στένωση του οισοφάγου με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται η μετάβαση της τροφής στο στομάχι. Αυτό αποκαλείται στένωση. Ο χειρουργός σας θα μπορέσει ενδεχομένως να διευρύνει το άνοιγμα ή θα εισαγάγει έναν σωλήνα σίτισης ώστε το προβληματικό σημείο να παρακαμφθεί μέχρι να επανέλθει στη φυσιολογική του κατάσταση. Προτιμήστε τα υγρά, τα οποία περνούν ευκολότερα από τον οισοφάγο. Κρατάτε επίσης το κεφάλι σας ανυψωμένο όσο πίνετε ή τρώτε – και αμέσως μετά.
Αίσθημα κορεσμού
Το να νιώθετε αίσθημα κορεσμού μόλις φάτε μια μικρή ποσότητα τροφής είναι αρκετά συνηθισμένο, ιδίως αν έχετε υποβληθεί σε επέμβαση στην άνω κοιλιακή χώρα. Αν όμως δεν τρώτε αρκετά, ο οργανισμός θα αποδυναμωθεί και η ανάρρωση θα επιβραδυνθεί.
Αν νιώθετε γρήγορα χορτάτοι
- Τρώτε λίγο και συχνά στη διάρκεια της ημέρας. Έχετε πάντα υγιεινά σνακ διαθέσιμα, ώστε να τα τρώτε μεταξύ των γευμάτων.
- Αποφεύγετε τα τηγανητά ή λιπαρά φαγητά. Το λίπος παραμένει στο στομάχι σας περισσότερη ώρα από ό,τι οι υδατάνθρακες ή οι πρωτεΐνες.
- Αποφεύγετε τις τροφές που σας προκαλούν αέρια.
- Προτιμάτε να πίνετε υγρά μεταξύ των γευμάτων και όχι μαζί με το φαγητό. Η κατανάλωση υγρών στη διάρκεια του γεύματος σας κάνει να νιώθετε χορτάτοι πιο γρήγορα.
- Αν ξαπλώνετε μετά το φαγητό, φροντίζετε ώστε το κεφάλι σας να είναι ανασηκωμένο.
- Αν τρώτε μικρά γεύματα αλλά δεν μπορείτε να το κάνετε συχνά στη διάρκεια της ημέρας, ενισχύστε κάθε γεύμα με τροφές πλούσιες σε θερμίδες και θρεπτικά συστατικά. Για παράδειγμα, μπορείτε να προσθέσετε στη σούπα ή στο μαγειρευτό σας φαγητό άπαχο γάλα σε σκόνη, φύτρο σταριού ή κιμά.
- Ρωτήστε τον γιατρό ή τον διαιτολόγο σας σχετικά με υποκατάστατα γευμάτων σε υγρή μορφή ή σε σκόνη τα οποία παρέχουν τις αναγκαίες θερμίδες και θρεπτικά συστατικά.
- Να θυμάστε ότι, ναι μεν είναι σημαντικό να τρώτε όσο μπορείτε, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να αποφύγετε την υπερβολική αύξηση του βάρους σας.
- Μην πιέζετε λοιπόν τον εαυτό σας αν νιώθετε χορτάτοι ή δεν πεινάτε πια.
- Το κρεμμύδι, το σκόρδο, μυρωδικά και μπαχαρικά κάνουν πιο εύγεστο το φαγητό.
Αλλοίωση της αίσθησης της γεύσης
Η αλλοίωση της αίσθησης της γεύσης μπορεί να οφείλεται στη χημειοθεραπεία, στην ακτινοθεραπεία ή στον ίδιο τον καρκίνο. Επιπλέον, τα οδοντιατρικά προβλήματα μπορεί να προκαλέσουν αλλαγές στην αίσθηση της γεύσης. Ορισμένοι ασθενείς παραπονούνται ότι έχουν πικρή ή μεταλλική γεύση στο στόμα τους ιδίως όταν τρώνε τροφές υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες όπως το κρέας. Η αίσθηση της γεύσης επηρεάζεται με διαφορετικό τρόπο από ασθενή σε ασθενή. Ανάλογα με τις αλλαγές που παρατηρείτε, κάποια από τις παρακάτω συμβουλές μπορεί να σας βοηθήσει:
Για καλύτερη γεύση
- Επιλέγετε και μαγειρεύετε τρόφιμα που σας φαίνονται και σας μυρίζουν ωραία. Η γεύση συχνά βελτιώνεται, αν οι τροφές καταναλωθούν κρύες ή σε θερμοκρασία δωματίου.
- Αν το κόκκινο κρέας δεν έχει πια την ίδια γεύση, προτιμήστε κοτόπουλο, γαλοπούλα, ψάρι, φασόλια, σόγια, αυγά ή γαλακτοκομικά που δεν έχουν έντονη μυρωδιά.
- Μαρινάρετε το κρέας σε χυμό φρούτων, σάλτσα σόγιας ή μπάρμπεκιου ή οποιοδήποτε άλλο γευστικό υγρό προτιμάτε.
- Η προσθήκη ζάχαρης σε ορισμένες τροφές μπορεί να μετριάσει την πολύ αλμυρή, πικρή ή δυσάρεστη γεύση.
- Τα ξινά τρόφιμα και ποτά π.χ. πορτοκάλια, λεμόνια, γιαούρτι ή λεμονάδα πίνονται επίσης πολύ ευχάριστα. (Αποφύγετέ τα αν το στόμα σας είναι ερεθισμένο.)
- Ξεπλύνετε το στόμα σας και βουρτσίζετε δόντια και γλώσσα τακτικά. (Αποφύγετε τα στοματικά διαλύματα του εμπορίου, αν το στόμα σας είναι ερεθισμένο.)
- Να επισκέπτεστε τον οδοντίατρό σας ώστε να είστε σίγουροι ότι δεν αναπτύσσεται κάποια νέα λοίμωξη στο στόμα σας.
Δυσανεξία στη λακτόζη
Αν χωνεύατε χωρίς πρόβλημα γάλα και γαλακτοκομικά προτού αρχίσετε την ακτινοθεραπεία ή τη χημειοθεραπεία, και τώρα διαπιστώνετε ότι υποφέρετε από κράμπες και διάρροια αν πιείτε γάλα ή φάτε ορισμένα γαλακτοκομικά, είναι πολύ πιθανό να πάσχετε από επίκτητη δυσανεξία στη λακτόζη. Η αντικαρκινική θεραπεία έχει κατά πάσα πιθανότητα αναστείλει προσωρινά την ανάπτυξη ειδικών κυττάρων στην πεπτική σας οδό τα οποία παράγουν τα ένζυμα που χρειάζονται για τον μεταβολισμό της λακτόζης, του βασικού υδατάνθρακα (σακχάρου) του γάλακτος. Στους περισσότερους
ασθενείς ο οργανισμός επανέρχεται στη φυσιολογική του κατάσταση από μόνος του. Μέχρι να συμβεί αυτό, μπορείτε να δοκιμάσετε κάποιο από τα παρακάτω μέτρα.
Αν έχετε δυσανεξία στη λακτόζη:
- Αποφύγετε το είδος του γάλακτος και των γαλακτοκομικών που σας προκαλούν προβλήματα. Το γιαούρτι και τα παλαιωμένα τυριά είναι συνήθως καλύτερα ανεκτά. Στο εμπόριο κυκλοφορούν επίσης ειδικά προϊόντα χωρίς λακτόζη ή εμπλουτισμένα με ένζυμα που σας βοηθούν να χωνέψετε τη λακτόζη του γάλακτος.
- Δοκιμάστε να πιείτε ή να φάτε προϊόντα με επιπλέον ασβέστιο. Αναζητήστε τέτοια προϊόντα διαβάζοντας προσεκτικά τις ετικέτες. Μιλήστε με τον γιατρό σας ή τον διαιτολόγό σας σχετικά με τη χρησιμότητα συμπληρωμάτων ασβεστίου για την περίπτωσή σας.
Κατακράτηση υγρών
Μερικές φορές στη διάρκεια της αντικαρκινικής θεραπείας αυξάνεται το βάρος ορισμένων ασθενών χωρίς αυτοί να έχουν αυξήσει τις θερμίδες που προσλαμβάνουν. Αυτή η αύξηση του βάρους μπορεί να οφείλεται σε οίδημα λόγω κατακράτησης υγρών. Ορισμένα φάρμακα, όπως η πρεδνιζόνη, μπορεί να έχουν ως παρενέργεια την υπερβολική κατακράτηση υγρών· η κατακράτηση μπορεί επίσης να οφείλεται σε κάποια διατροφική ανεπάρκεια. Αν το βάρος σας αυξηθεί ξαφνικά, πείτε το στον γιατρό σας ώστε να εντοπίσει την αιτία.
Αν υποφέρετε από κατακράτηση υγρών
- Τρώτε λιγότερο αλάτι και τροφές με μειωμένο νάτριο.
Να είστε όσο το δυνατόν πιο δραστήριοι.
Έχετε τα πόδια σας ψηλά όταν αναπαύεστε.
Ο γιατρός σας θα σας χορηγήσει κατάλληλα φάρμακα για τη μείωση της κατακράτησης υγρών.
Κόπωση
Η κόπωση είναι πολύ συχνή στους ασθενείς με καρκίνο. Αν νιώθετε κουρασμένοι σίγουρα δεν θα έχετε διάθεση να μαγειρέψετε και να φάτε θρεπτικά γεύματα.
Αν νιώθετε κόπωση
- Ζητήστε από φίλους και συγγενείς να σας βοηθήσουν.
- Προμηθευτείτε κατεψυγμένα γεύματα. Θα βρείτε σχετικά μεγάλη ποικιλία στο εμπόριο.
- Ελέγχετε πάντα τις ετικέτες και προτιμάτε προϊόντα με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.
- Έχετε πάντα πρόχειρα διάφορα υγιεινά σνακ, π.χ. αποξηραμένα φρούτα (σταφίδες, χουρμάδες, βερίκοκα), τυρί και κρακεράκια ολικής άλεσης.
- Μπορείτε να χτυπάτε στο μπλέντερ φρούτα και γιαούρτι και να τα καταψύχετε, για τις στιγμές που θα θέλετε ένα δροσερό σνακ.
- Όταν νιώθετε καλύτερα, μαγειρέψτε τα αγαπημένα σας φαγητά σε μεγάλες ποσότητες και καταψύξτε τα σε μερίδες.
- Μπορείτε επίσης να αγοράσετε έτοιμα μαγειρεμένα φαγητά από το σούπερ μάρκετ ή να παραγγείλετε απ’ έξω.
Ο καρκίνος μπορεί να νικηθεί.
Ενημερωθείτε!
Υπόδειγμα διατροφής *
Η διατροφή πρέπει να αποτελείται καθημερινά από 3 κύρια γεύματα (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό) και από 2-3 ενδιάμεσα σνακ (δεκατιανό, απογευματινό και προαιρετικά προ ύπνου).
Δεν μένουμε νηστικοί πάνω από 3-4 ώρες! Κατά τη διάρκεια της ημέρας, η διατροφή μας πρέπει να περιλαμβάνει όλες τις ομάδες τροφών (γαλακτοκομικά προϊόντα, κρέας, ψάρι, όσπρια, δημητριακά και προϊόντα δημητριακών, λαχανικά, φρούτα, «καλά» λιπαρά όπως ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς και σπόρους). Με τον τρόπο αυτό θα έχουμε καλή θρέψη ενώ ο μεταβολισμός μας θα λειτουργεί
σαν ένα καλοκουρδισμένο ρολόι.
Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι πρέπει να τρώμε τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών καθημερινά για να λάβουμε τις απαραίτητες βιταμίνες ώστε να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό σύστημα.
* Ευχαριστούμε την Δρ. Μαρία Σκουρολιάκου, Λέκτορα Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών, Τμήμα Επιστήμης, Διατροφής και Διαιτολογίας, Κλινικό Φαρμακοποιό, για τα υποδείγματα διατροφής.
Πρωινό
Το Πιο Σημαντικό Γεύμα της Ημέρας. Να πίνετε ένα ποτήρι φρέσκο χυμό πορτοκαλιού ή εσπεριδοειδών ή χυμό φρούτων στον αποχυμωτή ή, εναλλακτικά, ένα ποτήρι νερό και ένα φρούτο. Στη συνέχεια να τρώτε ένα συνδυασμό από γαλακτοκομικά (πηγή αμινοξέων και ασβεστίου) και δημητριακών ολικής αλέσεως (πηγή γλυκόζης και βιταμινών του συμπλέγματος Β).
ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ
(διαλέξετε ένα είδος):
- ένα ποτήρι γάλα (κατά προτίμηση κατσικίσιο) ή
- ένα κεφίρ ή
- μια μερίδα τυρί ή
- γιαούρτι (κατά προτίμηση πρόβειο χωρίς πέτσα) και
ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ ΟΛΙΚΗΣ
(διαλέξετε ένα είδος):
- δημητριακά πρωινού ολικής αλέσεως ή βρώμη
- ψωμί ολικής αλέσεως ή πολύσπορο ή παξιμάδι κριθαρένιο ολικής αλέσεως ή κριτσίνι ολικής αλέσεως ή πολύσπορο
- κουλούρι Θεσσαλονίκης.
Σημείωση: Το πρωί μπορείτε να τρώτε και λίγο ταχίνι, μέλι ή μαρμελάδα φρούτου.
Σνακ
Δεκατιανό και Απογευματινό
Προτιμάτε φρούτα ή πίνετε φρέσκο χυμό ή τρώτε 1-2 χούφτες φρέσκους ανάλατους ξηρούς καρπούς (αμύγδαλα ή αμύγδαλα και καρύδια και σταφίδες ή 2-3 ξερά δαμάσκηνα).
Κατά τη διάρκεια της ημέρας να διαλέγετε 1 ή περισσότερα από τα παρακάτω φρούτα (σε μορφή φρούτου ή χυμού) λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε αντιοξειδωτικά (φλαβονοειδή, καροτενοειδή, βιταμίνη C): κεράσια, μούρα, βατόμουρα, πορτοκάλι, σαγκουίνι, γκρέιπ φρουτ, μανταρίνι, λεμόνι, μήλο, ακτινίδιο, μάνγκο παπάγια, ροδάκινο, καρπούζι, πεπόνι, φράουλες, σταφύλια (ιδιαίτερα τα μαύρα και τα κόκκινα).
Εβδομαδιαίο μενού
Να πίνετε ένα ποτήρι νερό πριν το γεύμα και στη συνέχεια να τρώτε με αργό ρυθμό ένα βαθύ πιάτο σαλάτα με ποικιλία λαχανικών ωμών ή/και βραστών (όσο περισσότερα χρώματα στο πιάτο σας τόσο το καλύτερο). Η σαλάτα σας να περιέχει πάντα ένα ή περισσότερα από τα λαχανικά πλούσια σε αντιοξειδωτικά και αντικαρκινικά φυτοχημικά που αναγράφονται στον πίνακα 1. Στη σαλάτα σας να προσθέτετε ελαιόλαδο και καλό είναι να προσθέσετε και ένα κουταλάκι γλυκού θρυμματισμένο λιναρόσπορο. Ανάλογα με τις προτιμήσεις σας μπορείτε να προσθέσετε ξύδι, λεμόνι και μυρωδικά.
Κατά την διάρκεια της εβδομάδας να συνδυάζετε τη σαλάτα σας με τα παρακάτω γεύματα, στη συχνότητα που σας υποδεικνύεται. (Η συχνότητα των γευμάτων μέσα στην εβδομάδα αφορά το μεσημεριανό σας γεύμα. Στο βραδυνό μπορείτε να έχετε οποιαδήποτε επιλογή της αρεσκείας σας. Καλό είναι να έχετε ποικιλία τροφών μέσα στην εβδομάδα.)
- Ένα γεύμα με μαγειρεμένα λαχανικά (π.χ φασολάκια, σπανακόρυζο, αρακά, αγκινάρες κ.τ.λ.) σε συνδυασμό με τυρί (ή λίγο λευκό κρέας ή αυγό) (1 φορά)
- Ένα γεύμα με ζυμαρικά σε συνδυασμό με: τυρί ή κοτόπουλο ή θαλασσινό ή πίτα σπιτική (1 φορά)
- Ένα γεύμα με ψάρι ή θαλασσινά σε συνδυασμό με ρύζι ή μακαρονάκι κοφτό ή πατάτα ή σούπα. Σημείωση: επιλέξτε ψάρια πλούσια σε «καλά» ω – 3 λιπαρά οξέα, όπως μπακαλιάρος, σαρδέλες, τόνος, γλώσσα, ρέγκα, κολιός, πέρκα, μαρίδα αλλά και αστακό και οστρακοειδή όπως μύδια). Να αποφεύγετε την κατανάλωση ψαριών ιχθυοτροφείου καθώς και τα είδη ξιφίας και καρχαριοειδή (π.χ. γαλέος). (1 φορά)
- Ένα γεύμα με ρύζι (όπως γεμιστά, γιουβαρλάκια, ντολμάδες, ρύζι με λαχανικά) σε συνδυασμό με τυρί ή γιαούρτι (1 φορά) .
- Ένα γεύμα με κόκκινο κρέας άπαχο (όπως μπριζόλα, μπιφτέκια, μοσχαράκι κοκκινιστό κ.α.) σε συνδυασμό με ρύζι ή πατάτα ή κριθαράκι ή πουρέ ή αρακά (1 φορά)
- Ένα γεύμα με λευκό κρέας (κοτόπουλο, γαλοπούλα, κουνέλι, στην κατσαρόλα, στο φούρνο, ψητό, βραστό κ.τ.λ.) σε συνδυασμό με πουρέ ή ρύζι ή λαχανικά (π.χ. φασολάκια) ή πατάτες (1 φορά)
- Ένα γεύμα με όσπρια (π.χ. φακές, φασόλια, ρεβίθια) σε συνδυασμό με τυρί ή με λίγο ψάρι ή με λίγες σαρδέλες ή γαύρους (1 φορά)
Σημείωση
- Εναλλακτικά αντί για κρέας (κόκκινο ή λευκό) μπορείτε μια φορά την εβδομάδα να τρώτε 2 αυγά ομελέτα με τυρί και λαχανικά
- Με κάθε γεύμα μπορείτε, εφόσον το επιθυμείτε, να τρώτε μια – δύο φέτες ψωμί ολικής αλέσεως ή πολύσπορο ή παξιμάδι κριθαρένιο ολικής αλέσεως
- Αν θέλετε το βράδυ να φάτε πιο ελαφριά, μπορείτε εναλλακτικά να φάτε: ένα μπολ γάλα με δημητριακά και φρούτα ή ένα γιαούρτι με λίγο μέλι, λίγους φρέσκους ξηρούς καρπούς και φρούτα ή ένα τοστ και ένα φλιτζάνι γάλα ή ένα μπολ χορτόσουπα σπιτική με λίγο τυρί.
Να πίνετε καθημερινά τουλάχιστον 6 ποτήρια νερό.
Nα καταναλώνετε καθημερινά 2 φλιτζάνια πράσινο τσάι Tο πράσινο τσάι όπως και το κόκκινο κρασί περιέχουν φυσικά αντιοξειδωτικά, τις πολυφαινόλες οι οποίες εμποδίζουν την καρκινογένεση. Το πράσινο τσάι μπορεί να καταναλωθεί ως αφέψημα (από φύλλα πράσινου τσαγιού ή σακουλάκι).
Γενικές σημειώσεις που αφορούν τη διατροφή σας
Για διατήρηση καλής υγείας, να έχετε φυσική δραστηριότητα μέτριας έντασης (π.χ δυναμικό περπάτημα ή τρέξιμο στο διάδρομο ή στην ύπαιθρο, ποδήλατο, κολύμπι, αεροβική άσκηση) το λιγότερο
5 φορές την εβδομάδα διαρκείας τουλάχιστον 30 λεπτών (150 λεπτά / εβδομάδα). Για την αντιμετώπιση του πλεονάζοντος βάρους και της παχυσαρκίας συνιστάται φυσική δραστηριότητα ή/και άσκηση μετρίας ή/και έντονης έντασης διαρκείας
60-90 λεπτών καθημερινά ή τουλάχιστον 5 φορές την εβδομάδα (200-300 λεπτά την εβδομάδα).
ΣΩΣΤΟ ΒΑΡΟΣ – ΚΛΕΙΔΙ ΣΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Κατά τη διάρκεια της θεραπείας μπορεί να παρατηρηθεί αύξηση ή μείωση του βάρους. Ο γιατρός σας, λαμβάνοντας υπόψη το αρχικό σας βάρος, θα σας υποδείξει αν πρέπει να να πάρετε ή να χάσετε
βάρος. Στη συνέχεια θα βρείτε οδηγίες για κάθε μία από τις δύο αυτές περιπτώσεις.
Μικρές συμβουλές σε περίπτωση που θέλουμε να χάσουμε βάρος
Επιλέγουμε άπαχα και χαμηλά σε λιπαρά γαλακτοκομικά (γάλα, γιαούρτι) καθώς και χαμηλής ή μέτριας περιεκτικότητας σε λίπος τυριά.
Προσέχουμε πόσο τρώμε, δηλαδή προσέχουμε τις μερίδες! Να θυμάστε πάντοτε να μασάτε πολύ καλά την κάθε μπουκιά φαγητού για να χωνεύετε και να αξιοποιείτε όλα τα θρεπτικά συστατικά της τροφής σας αλλά και για να καταλαβαίνετε πότε επέρχεται ο κορεσμός. Ο εγκέφαλος θέλει 20 λεπτά από την ώρα που αρχίζουμε το γεύμα μας για να δώσει το σήμα ότι «χόρτασε». Αν δεν καταλάβουμε αυτό το σήμα και φάμε περισσότερο, τότε η περίσσεια αυτή θα μετατραπεί από τον οργανισμό σε λίπος!
Διαλέγετε θρεπτικά τρόφιμα. Τα τυποποιημένα προϊόντα (π.χ. γαριδάκια, κρουασάν, τσουρέκια, λευκό ψωμί), τα γλυκά, τα αναψυκτικά και τα πρόχειρα γεύματα (π.χ. φαγητό από fast food), είναι πλούσια σε ζάχαρη, λιπαρά και «κενές, άχρηστες» θερμίδες, με αποτέλεσμα να αυξάνουν το λίπος στον οργανισμό μας και να κάνουν κακό στην υγεία μας. Γι΄αυτό να τα αποφεύγετε!
Για σνακ επιλέγετε μόνο φρούτα (φρέσκα, αποξηραμένα), χυμούς, φρέσκους ανάλατους ξηρούς καρπούς, άπαχα ή χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γαλακτοκομικά (π.χ. γιαούρτι με λίγο μέλι).
Μικρές συμβουλές σε περίπτωση που θέλουμε να αυξήσουμε την πρόσληψη θερμίδων και πρωτεϊνών
- Προσπαθήστε να μην μένετε νηστικοί για χρονικό διάστημα άνω των 3 ωρών!
- Συμβουλευτείτε τους πίνακες 2 και 3 για το πώς μπορείτε να αυξήσετε την πρόσληψη θερμίδων και πρωτεϊνών
- Για σνακ επιλέξτε πάντα:
- φρούτα (φρέσκα, αποξηραμένα),
- χυμούς (κατά προτίμηση φυσικούς),
- γάλα ή γιαούρτι με φρούτα ή/–και μέλι (π.χ. milk- shake με γάλα),
- παγωτό γιαούρτι, γρανίτες, κρέμα άνθος αραβοσίτου ρυζόγαλο ξηρούς καρπούς ψωμί (ή μπισκότα ολικής) τα οποία θα επαλείψετε με ταχίνι ή φυστικοβούτυρο
- μπισκότα σπιτικά (ή κέικ) φτιαγμένα από αλεύρι ολικής αλέσεως με φρούτα ή ξηρούς καρπούς
- μπάρες δημητριακών, κουλούρι Θεσσαλονίκης
- σάντουιτς (κατά προτίμηση ολικής, σπιτικό) (ή εναλλακτικά αραβική πίτα) με τυρί και ζαμπόν (ή αυγό ολόκληρο ή μόνο το ασπράδι ή λίγο κοτόπουλο ή μπιφτέκι) και καλό είναι να προσθέσετε και λίγες ελιές ή βούτυρο και λαχανικά (π.χ. μαρούλι).
Τα λαχανικά τα οποία έχουν αστερίσκο (*) αποτελούν εξαιρετικές επιλογές λόγω της περιεκτικότητας σε περισσότερα του ενός αντιοξειδωτικά και σε αντικαρκινικά φυτοχημικά.
Πώς να αυξήσετε την πρόσληψη θερμίδων και πρωτεϊνών
Οι πρωτεΐνες, χαρακτηριστικό συστατικό των ζωικών προϊόντων, αποτελούν απαραίτητο δομικό συστατικό των κυττάρων και είναι καθοριστικές για τη σωστή λειτουργία τους, ελέγχοντας πολλές μεταβολικές διεργασίες του οργανισμού. Αποτελούνται από 20 αμινοξέα, 9 εκ των οποίων (ιστιδίνη, ισολευκίνη, λυσίνη, μεθειονίνη, φαινυλαλανίνη, θρεονίνη, τρυπτοφάνη, βαλίνη) χαρακτηρίζονται ως απαραίτητα αμινοξέα, επειδή δεν μπορούν να συντεθούν από τον ανθρώπινο οργανισμό, ή, αν γίνεται αυτό, συντίθενται σε μη επαρκείς ποσότητες. Τα υπόλοιπα αμινοξέα χαρακτηρίζονται
ως μη απαραίτητα αμινοξέα, καθώς υπάρχει η δυνατότητα σύνθεσής τους από τον ίδιο τον οργανισμό. Γενικά, από τις πρωτεΐνες που προσλαμβάνονται από τη δίαιτα, οι φυτικές πρωτεΐνες πέπτονται πιο δύσκολα σε σύγκριση με τις ζωικές.
Ως πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας ορίζονται αυτές που παρέχουν στον ανθρώπινο οργανισμό όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται για να συνθέσει τις δικές του πρωτεΐνες (μύες, όργανα κλπ.). Συνεπώς για τη διατήρηση των πρωτεϊνών του σώματος θα πρέπει να καταναλώνονται τρόφιμα που ανήκουν στις ομάδες των γαλακτοκομικών και του κρέατος με μεγαλύτερη συχνότητα.
Ως πρωτεΐνες χαμηλής βιολογικής αξίας ορίζονται αυτές που δεν περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα και είναι κυρίως οι πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης. Τα τρόφιμα που περιέχονται στην ομάδα των οσπρίων θα πρέπει να καταναλώνονται σε εβδομαδιαία βάση και η κατανάλωση ποικιλίας από όσπρια είναι απαραίτητη.
Τα τρόφιμα που ανήκουν στις ομάδες του αμύλου, των φρούτων, των λαχανικών και του λίπους περιέχουν μικρές ποσότητες πρωτεϊνών χαμηλής βιολογικής αξίας και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως βασικές πηγές παροχής πρωτεϊνών, παρά μόνο ως συμπληρωματικές.
Λεωσθένους 21-23, 18536 Πειραιάς
Τ: 210 4181641
F: 210 4535343
e-mail: oekk@otenet.gr
www.oekk.gr
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ν. ΑΧΑΪΑΣ
Πατρέως 8 – 10, 26221 Πάτρα • Τ / F 2610 226122
e-mail: omilospa@otenet.gr
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Παπαλεξάνδρου 16, 71500 Ηράκλειο Κρήτης • Τ / F 2810 288319
Το παρόν εκδίδεται με την ευγενική χορηγία της Roche (Hellas) A.E.
Αφήστε ένα σχόλιο