Η υψηλή πίεση του αίματος, γνωστή και ως «σιωπηλός δολοφόνος», επηρεάζει πάνω από 77 εκατομμύρια Αμερικανούς, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των Η.Π.Α. Αυτό σημαίνει 1 στους 3 ενήλικες – το ένα τρίτο όλων των Αμερικανών ενηλίκων – ζουν με έναν σημαντικό παράγοντα κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο και καρδιακές παθήσεις.
Δεν είναι περίεργο ότι αυτές οι δύο αιτίες είναι οι κύριοι παράγοντες πρόωρου θανάτου στις ΗΠΑ
Συμβατικά, φάρμακα όπως οι βήτα αναστολείς και τα διουρητικά ήταν η πρώτη γραμμή άμυνας που προσέφερε η δυτική ιατρική. Και ενώ αυτά τα φάρμακα μπορούν να είναι αποτελεσματικά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, είναι γεμάτα με δυσάρεστες παρενέργειες και σημαντικό οικονομικό κόστος.
Πρόσφατα, μια μετα-ανάλυση του 2018 που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Sports Medicine προσφέρει μια πολύ πιο ελπιδοφόρα εναλλακτική λύση για άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση. Μια επιλογή που δεν προτείνετε και, σε πολλές περιπτώσεις, είναι εντελώς δωρεάν και με πολύ καλά αποτελέσματα.
Μια διεθνής ομάδα ερευνητών ολοκλήρωσε πρόσφατα μια μετα-ανάλυση που περιελάμβανε 391 τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες (RCTs). Αυτά τα RCT διερεύνησαν τις επιδράσεις της σωματικής άσκησης και των φαρμάκων που μειώνουν την συστολική αρτηριακή πίεση (SBP).
Ακολουθεί μια σύντομη περίληψη των ευρημάτων των ερευνητών:
Όλοι οι τύποι άσκησης και όλοι οι τύποι φαρμάκων που μειώνουν την αρτηριακή πίεση μείωσαν αποτελεσματικά τη SBP (οι τύποι άσκησης που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτές τις μελέτες περιλάμβαναν ασκήσεις αντοχής και δυναμικής αντίστασης)
Όταν ελέγχθηκαν μόνο τα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση ( τα άτομα που πραγματικά χρειάζονται θεραπεία), η άσκηση ήταν εξίσου αποτελεσματική με τα φάρμακα για τη μείωση της πίεσης του αίματος
Σημείωση του συντάκτη: Τι κάνει την άσκηση «καλύτερη» από τη χρήση φαρμάκων για υπέρταση; απλά δεν θα καταστρέψετε το ήπαρ σας κάνοντας γυμναστική. Όμως, η λήψη οποιουδήποτε φαρμάκου μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο βλάβης των οργάνων του σώματος.
Φυσικά, οι ερευνητές επεσήμαναν ότι κανείς δεν πρέπει να αλλάξει τα φάρμακά τους χωρίς πρώτα να μιλήσει με το γιατρό τους. Ωστόσο, ζητούν από τους γιατρούς να «συνταγογραφήσουν» προγράμματα άσκησης στους ασθενείς τους ως έναν τρόπο ενίσχυσης και, σε ορισμένες περιπτώσεις, αντικατάστασης πρωτόκολλων θεραπευτικής αγωγής .
Παρεμπιπτόντως, η έρευνα αυτή είναι επίκαιρη , λαμβάνοντας υπόψη τα πρόσφατα νέα σχετικά με κάποια φάρμακα για την αρτηριακή πίεση, τα οποία αποσύρονται από τα ράφια των φαρμακείων διότι περιέχουν ουσίες που προκαλούν καρκίνο.
Η κληρονομικότητα, ο τρόπος ζωής και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες συμβάλλουν στην υψηλή αρτηριακή πίεση. Προφανώς, η κληρονομικότητα δεν είναι υπό τον έλεγχό μας – αν και είμαι βέβαιος ότι κάποιοι επιστήμονες προσπαθούν να βρουν έναν τρόπο να χειριστεί τον γενετικό μας κώδικα.
Ωστόσο, η βελτίωση των παραγόντων που μπορείτε να ελέγξετε αξίζει πολύ την προσπάθεια και την ενέργεια – όχι μόνο επειδή θα διευκολύνει την πίεση στην καρδιά σας, αλλά επειδή θα διευκολύνει και την πίεση στο πορτοφόλι σας.
Μία έρευνα το 2016 από το Ινστιτούτο Κόστος Υγείας διαπίστωσε ότι οι ενήλικες με υψηλή αρτηριακή πίεση ξόδεψαν 3 φορές περισσότερα χρήματα για την υγεία τους σε σύγκριση με τους ενήλικες χωρίς υψηλή αρτηριακή πίεση.
Αυτό έφθασε κατά μέσο όρο $ 14.399 έναντι $ 4.495 συνολικά. Αυτά τα χρήματα (περίπου 48 δισεκατομμύρια δολάρια συνολικά κάθε χρόνο) δαπανώνται για μια κατάσταση που μπορεί να αποφευχθεί σε μεγάλο βαθμό.
Επιπλέον, εάν λαμβάνετε επί του παρόντος συνταγογραφούμενα φάρμακα για την αρτηριακή σας πίεση, φροντίστε να μιλήσετε στο γιατρό σας σχετικά με τις επιλογές σας. Η έρευνα του 2010 από το Πανεπιστημιακό Σύστημα Υγείας του Πανεπιστημίου Loyola δείχνει ότι τα ακριβότερα φάρμακα για την πίεση του αίματος δεν είναι πιο αποτελεσματικά από τα σήματα γενικής χρήσης.
Έτσι, κάνοντας μια αλλαγή θα μπορούσε να σας εξοικονομήσει εκατοντάδες δολάρια κατά τη διάρκεια του έτους – μέχρι να ξεφύγετε από την ανάγκη για αυτά τα φάρμακα.
Και μην ξεχνάτε τους άλλους αποτελεσματικούς τρόπους να ξοδέψετε λιγότερα χρήματα για την υγειονομική περίθαλψη, όπως, πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες, οικοδομώντας καλύτερες προσωπικές σχέσεις συν την διατήρηση μιας θετικής νοοτροπίας.
Πηγές για αυτό το άρθρο περιλαμβάνουν:
Heart.org
CDC.gov
MedicalNewsToday.com
CardiovascularBusiness.com
ScienceDaily.com
HealthCostInstitute.org
Αφήστε ένα σχόλιο