Φαίνεται ότι ένα πρόσθετο τροφίμων θέτει σε κίνδυνο την υγεία της κοινωνίας μας. Φυσικά, αν ζητούσαμε από τους περισσότερους εμπειρογνώμονες της βιομηχανίας τροφίμων, θα έλεγαν “μην ανησυχείτε”. Αλλά η επιστήμη λέει μια πολύ διαφορετική (και ανησυχητική) ιστορία – ειδικά επειδή σχετίζεται με μια αυτοάνοση ασθένεια που ονομάζεται κοιλιοκάκη.
Πρέπει να κατανοήσουμε τους πιθανούς κινδύνους που συνδέονται με τη γλουτένη – μια φυτική πρωτεΐνη που βρίσκεται σε κόκκους όπως το σιτάρι, την σίκαλη και το κριθάρι. Για παράδειγμα, σε ασθενείς με κοιλιοκάκη, η γλουτένη μπορεί να οδηγήσει σε πλήθος επώδυνων παρενεργειών, όπως εξανθήματα, πόνο στις αρθρώσεις, αναστάτωση στο γαστρεντερικό σύστημα και απώλεια βάρους.
Η επιστήμη είναι πραγματικά σαφής: μια πρόσφατη επισκόπηση υποδεικνύει ότι ένα κοινό πρόσθετο τροφίμων φαίνεται να αποτελεί κινητήριο παράγοντα πίσω από την αυξανόμενη επικράτηση αυτής της εξαιρετικά διαταραγμένης αυτοάνοσης διαταραχής.
Η κοιλιοκάκη είναι μια αυτοάνοση διαταραχή που προκαλεί το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ατόμου να επιτεθεί στο δικό του λεπτό έντερο όταν προσλαμβάνεται γλουτένη. Περίπου 1 στους 100 ανθρώπους το έχουν ή τουλάχιστον 3 εκατομμύρια Αμερικανοί.
Άλλα 18 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν ευαισθησία στην γλουτένη – δεν έχουν διαγνωστεί με κοιλιοκάκη, αλλά εξακολουθούν να συνδέονται με αρνητική αντίδραση στη γλουτένη.
Ποιος παθαίνει κοιλιοκάκη; Οι ερευνητές γνωρίζουν ήδη ότι οι περιβαλλοντικοί παράγοντες συμβάλλουν στην ανάπτυξή της σε ανθρώπους που είναι ήδη γενετικά ευαίσθητοι. Αυτοί οι παράγοντες περιλαμβάνουν τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη, τοξίνες, αντιβιοτικά, εμβόλια, βακτηριακές λοιμώξεις, χειρουργική επέμβαση και άγχος.
Τώρα, σε μια πρόσφατα δημοσιευμένη επισκόπηση του 2018 που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Pediatrics, οι ερευνητές έχουν ανακαλύψει ότι η αυξανόμενη χρήση ενός κοινού και σε μεγάλο βαθμό άγνωστου προσθέτου τροφίμων που ονομάζεται μικροβιακή τρανσγλουταμινάση έχει άμεση θετική συσχέτιση με τους αυξανόμενους ρυθμούς της κοιλιοκάκης.
Η μικροβιακή τρανσγλουταμινάση (τυπικά δεσμευμένη στα μόρια της γλουτένης) είναι ένα βακτηριακό ένζυμο που βοηθά στη συγκράτηση της τροφής. Οι ερευνητές σημειώνουν: “Η μικροβιακή τρανσγλουταμινάση είναι ένα πρόσθετο τροφίμων, που χρησιμοποιείται σε μεγάλο βαθμό σε πληθώρα επεξεργασμένων βιομηχανοποιημένων τροφίμων. Όμως δεν αναγράφετε στην ετικέτα και κρυμμένο από τον καταναλωτή .
Αυτό σημαίνει ότι οι συμβατικοί κατασκευαστές τροφίμων χρησιμοποιούν αυτό το ένζυμο σε τρόφιμα όπως το κρέας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα ψημένα προϊόντα και πολλά άλλα – χωρίς να χρειάζεται να μας πούν ότι είναι εκεί!
Τώρα, αποδεικνύεται ότι η τρανσγλουταμινάση παράγεται επίσης από τα βακτήρια του ιδίου του εντέρου. Η έκδοση του ενζύμου μας έχει παρόμοια δομή και έρχεται σε πολύ μικρότερη ποσότητα από το ένζυμο που απαντάτε στα βιομηχανικά τρόφιμα.
Για τους ανθρώπους που είναι επιρρεπείς σε κοιλιοκάκη, αυτό σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό τους σύστημα καταλήγει να επιτεθεί στο ένζυμο σε μορφή πρόσθετων τροφίμων και στη μορφή που δημιουργείται από το σώμα τους – τελικά οδηγώντας σε εντερική βλάβη.
Εάν δεν αντιμετωπιστεί, αυτή η κατάσταση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για άλλα προβλήματα υγείας, όπως η οστεοπόρωση, νευρολογικές παθήσεις, στειρότητα και καρκίνο.
Ακόμα κι αν έχετε απλή δυσανεξία ή ευαισθησία στη γλουτένη, αξίζει να προσπαθήσετε να αποφύγετε αυτήν την φυτική πρωτεΐνη, καθώς μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως φούσκωμα, αέρια, κοιλιακό άλγος, ναυτία και διάρροια.
Δυστυχώς, όπως το πρόσθετο τροφίμων που αναφέρθηκε παραπάνω, η γλουτένη βελτιώνει την υφή του προϊόντος, την γευστικότητα και τη διάρκεια ζωής. Επιπλέον, βρίσκεται σε πολλά τρόφιμα και όχι μόνο στα ψωμιά, τα ζυμαρικά και τα δημητριακά – αλλά όλα από dressings για σαλάτες μέχρι κρέατα και τυριά delicatesen!
H καλύτερη επένδυση για την υγεία σας: Καταναλώστε βιολογικά και αγνά τοπικά προϊόντα και αποφύγετε όσο μπορείτε τα βιομηχανοποιημένα και συσκευασμένα τρόφιμα. Επιπλέον, αποφύγετε προϊόντα με μεγάλη διάρκεια ζωής και επιλέξτε επιλογές χωρίς γλουτένη από τα αγαπημένα σας αρτοσκευάσματα – όποτε είναι δυνατόν.
Πηγές για αυτό το άρθρο:
Frontiersin.org
Celiac.org
Cureceliacdisease.org
Αφήστε ένα σχόλιο